0
Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović u emisji “Lice Podgorice” na Gradskoj RTV
Bila sam jedna - od najviše napadanih!

    - Ta borba za položaj žena je u Crnoj Gori, kao i i okruženju sličan, ne mislim da ima neke velike razlike. Položaj žena je svuda malo zapostavljen i na tom položaju treba svi da radimo. Sva istraživanja i podaci koje pratimo govore u prilog tome da se radi na emancipaciji žena, ali da treba još mnogo toga da se uradi, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović u emisji “Lice Podgorice” na Gradskoj RTV. Ona je govorila i o napretku žena u Glavnom gradu.

U posljednje vrijeme svjedočimo nekim manjim promjenama kada je položaj žena u Glavnom gradu u pitanju, imajući u vidu da se na samom čelu nalazi gradonačelnica Olivera Injac i predsjednica Skupštine odnosno moja malenkost. Sama poruka koju su građani Podgorice poslali je jedan iskorak i korak naprijed ka ravnopravnosti žena. Vjerujem da će i u drugim gradovima biti na sceni jedan sličan koncept ubuduće i da ćemo svi zajednički doprinijeti boljem položaju žena u društvu globalno “, kazala je Borovinić Bojović.
Ono što je moja prva poruka kada govorim o ženama jeste da uvijek šaljem poruku muškarcima, jer mi jedni bez drugih svakako na možemo.
- Mi sve što radimo ne radimo protiv muškaraca, nego da bismo radili zajedno sa njima i to je suština priče. Jedino ako tako budemo razumjeli kocept imaćemo pravi rezultat. Tu smo jedni za druge “, ocijenila je Borovinić Bojović.
Kako navodi, uvijek se trudila da svojim radom, trudom i zalaganjem doprinese boljim rezultatima u pravcu postizanja većeg stepena ravnopravnosti.
- Što nije bilo nimalo lako kroz svo ovo vrijeme koje je iza mene. Na mjestu ministarke zdravlja to je bio jedan izuzetno težak i zahtjevan trenutak u kojem nije bilo nimalo lako obavljati taj posao. Ali sam i tada imala veliku podršku mojih koleginica koje su zajedno sa mnom u 42 Vladi uradile sve da taj poloažj žena nekako afitmišu - dodala je Borovinić Bojović.
Obašnjava da je jedan od prvih poteza u Skupštini Glavnog grada bio je firmiranje Ženskog kluba na inicajativu odbornice Pokreta za promjene Anike Bajić .
- On je formiran i apsolutno funkcioniše. Bavi se svim aktuelnim temama koje se tiču žena, ali i socijalnim pitanjima i doprinose njihovim prisustvu u društvu “, navela je Borovinić Bojović.
Mizogini napadi se ne dešavaju samo u Crnoj Gori nažalost, to je pokazalo i jedno inter-parlamentarno istraživanje koje kaže da je 82 posto paralmentarki bilo pod nekom vrstom pritiska ili psihološkog targeta - upozorava Borovinić Bojović.
Ona navodi da su žene uvijek targetovane ako se ističu i kada se pojave na nekoj političkoj ili drugoj društvenoj sceni.
- Uvijek ta žena bude predmet napada, ružnih poruka i drugih pokušaja. Ja sam mnogo puta doživjela nešto slično. Čak sam u jednom istraživanju koje je rađeno nakon lokalnih izbora, bila jedna od najviše napadanih žena u Crnoj Gori. To nije nimalo prijatno, niko ne može da se navikne na to. Svakoga to lično pogađa, svi smo mi ljudi. Nekako mi se čini da to teže pada zbog zbog porodice, muža, djece, roditelja braće. Uvijek sam razmiljala kako će to podnijeti i da li će se sjekirati moji najbliži - kazala je Borovinić Bojović.
Kada bi se svi stavili u ulogu onoga drugoga, onda bi bila mnogo manje napada.
- Empatija nam nije jača strana i na tom fonu svi treba da radimo. Ja ne mislim da ćemo upotpunosti da eliminišemo govor mržnje, ili mizogene seksističke napade, što je nažalost prilično prisustno u društvu, ali ćemo napornim upornim radom uspjeti da ih minimiziramo - poručila je ona.




Posjeta : 16