2
Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac u emisiji "Referat" Gradsku RTV
Imovinom grada upravljano - kao privatnom!

- Urađena je projektna dokumentacija, napravljen najveći budžet Glavnog grada do sada, stvorene su pretpostavke da se kapitalni budžet realizuje. Radimo na rekonstrukciji značajnih objekata i saobraćajnica, kako bi u veoma kratkom vremenu Podgorica dobila novo lice - naglasila je u emisiji "Referat" Gradsku RTV gradonačelnica Olivera Injac i ukazala:
- Imovini Glavnog grada u periodu prethodne vlasti pristupalo se kao da je riječ o privatnoj.

- Zaista je zabrinjavajuće da o velikom broju krucijalnih pitanja ne postoje podaci, ne postoji dokumentacija. Jedna od tema koja veoma interesuje građane su službeni stanovi. Pokušavamo da utvrdimo činjenično stanje i nađemo najbolji način da u budućnosti raspoložemo tom imovinom” - kazala je Injac.
Među brojnim nepravilnostima koje su uočene u radu gradskih preduzeća su i aneksi ugovora potpisivani uoči primopredaje vlasti u Podgorici.
- Tim aneksima ugovora su direktori preduzeća dobijali izuzetno visoke otpremnine. Ta dokumentacija je možda u formalno- pravnom smislu u redu, ali sa druge strane, pitam se, da li je u redu da ako je preduzeće u dubokom minusu, ako ima velike dugove, da direktori dobijaju tolike otpremine - kazala je Injac.
Da bi se dosadašnje nepravilnosti u radu gradskih preduzeća identifikovale planirane su eksterne i interne revizije, ističe Injac.
- Frapantan je podatak da u Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice, koja je zadužena za najveći broj kapitalnih, budžetskih poslova u Glavnom gradu, godinama nije izvršena interna revizija stanja. Počeli smo je 17. januara i to je prvo preduzeće u kojem će ona biti urađena”, kazala je Injac.
Kako je istakla o već sprovedenim eksternim revizijama u pojedinim gradskim preduzećima, javnost će biti blagovremeno obaviještena.
- Izaći ćemo sa podacima kada se sve sagleda, kada se naprave analize i dođemo do konkretnih podataka iako je naš princip bio da odmah obavještavamo tužilaštvo I nadležne institucije - kazala je Injac.
Još jedna od tema koja zahtijeva posebnu pažnju je Odluka o dodjeli biznis zona, istakla je Injac.
- Danas sam podnijela inicijativu Ustavnom sudu za preispitivanje te odluke zato što sve govori u prilog tome da nije ispoštovan Zakon o džavnoj imovini - istakla je Injac.

Priča o dvije struje unutar PES nije realna



Priča o navodnom raskolu na struje Jakova Milatovića i Milojka Spajića naglašenija je u javnosti, nego što je realnost u okviru samog pokreta, kazala je Injac.
Injac je dodala da ne postoje različiti unutarpartijski stavovi u pogledu ciljeva, te da razni analitičari i pojedinci vrše pritisak u javnosti kada je riječ o pretpostavkama o formiranju dva različita bloka unutar Pokreta Evropa SAD.
- Unutar partije još nijesam srela, posebno kada su u pitanju organi partije i oni koji su zaduženi za najviše stepene unutar partijskih organa da postoji neki posebno različiti stavovi u pogledu ciljeva, za šta se zalaže Pokret Evropa sad. Mislim da su razlike zanemarljive - kazala je Injac.
Injac ističe da ima odlične odnose i sa predsjednikom Milatovićem i premijerom Spajićem, kao i da to ne utiče na njeno pozicioniranje unutar pokreta, već ukazuje na zajednički cilj – rad na postepenim promjenama u Crnoj Gori.
- Mislim da Evropa sad još uvijek nije kapitalizovala ono što jesu naši ciljevi, zavisi dosta i od implementacije nekih programa, ali i od političkih promjena i svakako od političke stabilnosti u Crnoj Gori, ona je nužna da bi mogli da izvedemo tu priču do kraja - kazala je Injac.
Ima onih kojima ta politička stabilnost ne odgovara, kaže Injac. Borba za moć i vlast, kako zaključuje, oblikuje političku scenu mnogo više od same potrebe da se vodi umjerena, stabilna, odgovorna i evropska politika u Crnoj Gori.

Arbitraža za razgraničenje Podgorice i Zete


Kada je riječ o aktuelnoj temi razgraničenja Podgorice i Zete Injac je istakla da je saglasna sa idejom da se o razgraničenju opština govori na višem nivou uz uključivanje predsjednika Vlade, i članova arbitraže.
- To je jedno od najsenzitivnijih i najkompleksnijih pitanja ili problema koje sam zatekla u Glavnom gradu - kazala je Injac.
Injac je podsjetila da je nakon preuzimanja vlasti u Podgorici formiran Organizacioni odbor u kojem su tri predstavnika Glavnog grada, predstavnici opštine Zeta i ministarstva Javne uprave.
- Oni su se u punom kapacitetu sastajali svake nedjelje tokom proteklih mjeseci pokušavajući da dođu do kompromisnog rješenja. Međutim, taj kompromis nije bio moguć posebno kada je riječ o pojedinim katastarskim opštinama. Naš stav je bio da moramo paziti da ne napravimo korake kojima će imovina Glavnog grada biti ugrožena - kazala je Injac.




Posjeta : 67