0
Obraćanje učesnika Zbora Bajica, Martinovića i Borilovića povodom događanja na Dvorskom trgu
Neće nas posvađati - režirane provokacije!

    . Želimo da Badnje veče i nalaganje crnogorskog badnjaka upriličimo na način koji će biti na ponos i Bajicama, prijestonom Cetinju i svoj Crnoj Gori. Kao i do sada učinićemo sa naše strane da sve protekne u redu i tradiciji, privilegiji i počasti naših predaga dobijenoj kroz slavna pregnuća u borbi za crnogorsku državu i njenu Svetu Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu - naglašeno je u obraćanju učesnika Zbora Bajica, Martinovići i Borilovići redakciji RTV Cetinje, povodom današnjih događanja na Dvorskom trgu.
Obraćanje učesnika Zbora Bajica, Martinovića i Borilovića prenosimo integralno:

Nakon nemilih dogadjaja vezanih za nalaganje badnjaka ispred dvorca Kralja Nikole, učesnici zbora Martinovići i Borilovići kao jedan, imaju potrebu da se ograde i konstatuju kako je ovo sve unaprijed režirano da se omalovaži nalaganje badnjaka i sva naša pregnuća, a sve na dobrobit, ponos i dostojanstvo Crne Gore.
Nikad nećemo pristati na bilo kakvu provokaciju koja bi nas posvađali među sobom vjernicima Crnogorske Crkve i Crnogorcima.
U odluci sa zbora bratstvenika Bajica od 04. januara 2024 godine koja je dostavljena i jednoj i drugoj frakciji u Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi kao i OB Cetinje, kaže se da:

1. Želimo da Badnje veče i nalaganje crnogorskog badnjaka upriličimo na način koji će biti na ponos i Bajicama, prijestonom Cetinju i svoj Crnoj Gori.

2. Kao i do sada učinićemo sa naše strane da sve protekne u redu i tradiciji, privilegiji i počasti naših predaga dobijenoj kroz slavna pregnuća u borbi za crnogorsku državu i njenu Svetu Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu.

3. Svjesni nesuglasica u CPC apelujemo i zahtijevamo slogu i pomirenje na Badnje veče i blagoslove našeg bajičkog badnjaka koji se donosi i nalaže na ponos Bajicama Svetoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i blagovjernom crnogorskom narodu.

4. Da smo na stanovištu, da ako nema sloge među svještenstvom Crnogorske pravoslavne crkve, da nalaganje badnjaka obavimo bez svještenstva, svjesni apsurda situacije i loše reputacije CPC, a nazdravlje svoj Crnoj Gori.




Posjeta : 65