0
Oštar tekst uredništva Vašington posta o izbornoj krađi u Srbiji
Bajdenova politika prema Vučiću - izgleda kao neuspjeh!

    Najnoviji tekst o dešavanjima u Srbiji, iza kojeg stoji urednički kolegijum Vašington posta, analizira odnos Sjedinjenih Američkih država i administracije Džozefa Bajdena prema srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću. Glavni zaključak je da Vučić godinama izigrava povjerenje koje mu je dato, te da je možda vrijeme da SAD promijene odnos prema njemu i pokušaju nešto novo.

Кada je predsjednik Bajden stupio na dužnost 2021. godine, njegova administracija je identifikovala višegodišnji nestabilan Zapadni Balkan kao obavezu Evrope.
Zvaničnici su vidjeli da Srbija, najveća zemlja u regionu, ostaje tvrdoglavo u orbiti Rusije. Brinuli su se da će Rusija skoro sigurno podržati svoju državu klijenta, ukoliko ponovo izbije nasilje u regionu. Sve ove brige su postale još veće nakon invazije Rusije na Ukrajinu.
Politika gospodina Bajdena je bila da prigrli autoritarnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, pokušavajući da na taj način ovu zemlju odvoji od Rusije. Ta politika sve više liči na neuspjeh.
Demokratski svijet je vidio veliku krađu u Srbiji: Zašto Zapad nije čestitao Vučiću pobjedu na izborima
Posljednje dvije nedjelje, članovi srpske opozicije su protestovali zbog masovnih neregularnosti, kako su nezavisni posmatrači rekli, na vanrednim izborima održanim 17. decembra. Policija je 24. decembra nasilno rastjerala masu koja je pokušavala da upadne u zgradu Skupštine Beograda. Scene borbe policije sa demonstrantima, nažalost, postale su svakodnevica u Srbiji. Ali ovog puta su gospodin Vučić i premijerka Ana Brnabić tvrdili da su protesti pokušaj rušenja Vlade — i implicitno su za to okrivili Zapad.
Obraćajući se naciji tokom obračuna, gospodin Vučić je pojačao svoju zavjereničku retoriku. On je rekao da su srpske obavještajne službe znale da opozicija planira ustanak.
Mračno je nagovijestio da su strane sile, ako ne i saučesnice, prvo odbacile njegova upozorenja o nemirima, te da su slavile destabilizaciju Srbije. On je zahvalio „onim stranim službama“ koje su ne samo saslušale, već su čak i dale dodatne obavještajne podatke, pomažući institucijama Srbije da prebrode najgore. Izjave gospođe Brnabić nekoliko dana prije obračuna pomažu da se razjasni na šta je gospodin Vučić ukazivao.
Ona je zahvalila ruskim bezbjednosnim službama što su pružile obavještajne podatke koji su pokazali da se opozicija „sprema da organizuje proteste tipa Majdan u Beogradu, kako bi preuzela vlast revolucionarnim metodama“.
Dan nakon govora gospodina Vučića, ambasador Rusije u Srbiji je na ruskoj državnoj televiziji rekao da mu je predsjednik Srbije rekao da postoje „nesporne informacije“ da je Zapad podstakao proteste.
Gospodin Vučić, jedan od najspretnijih političara na Balkanu, sigurno je zadovoljan sobom. Rusija je moćan talisman u srpskoj politici i gospodin Vučić je to godinama dobro koristio. Mnogi Srbi osjećaju srodstvo sa pravoslavnim hrišćanima i gledaju na Moskvu kao na velikog pokrovitelja, posebno otkako je NATO bombardovao Beograd 1999.
Podstičući ogorčenje prema Zapadu kojem se ne može vjerovat i zbližavajući se s Moskvom, gospodin Vučić dobija poene kod nacionalističke većine, dok svoje demokratske protivnike prikazuje kao borce za strane interese.




Posjeta : 31