2
Za "Antenu M" piše Ana Zmajevac
Ugovor potpisan - a temeljna hajka na Ljuba!

    Pazi... Stvarno... Srbija je ovih dana na nogama zbog javno iznesenog stava analitičara i kolumniste CDM-a Ljubomira Filipovića o propagandističko - provokativnoj pjesmi Danice Crnogorčević "Veseli se srpski rode", emitovanoj na promociji teniske reprezentacije Srbije na Davis cup-u u Španiji. U Crnoj Gori se Filipoviću prijeti čak i smrću! Kamo pravo na slobodu mišljenja i izražavanja!? Svakom iole normalnom Srbinu jasno je da su takve nacionalističke zvečke (iz crkvenog arsenala) loša reklama za samu Srbiju, a posebno za prvog tenisera svijeta Novaka Đokovića.

Za Crnu Goru, mnogo važnije od tog populističkog izričaja je zanos izvjesnih kabadahija da se prsa u prsa, istini za volju "dogodine", direktno suoče s kosovskom vojskom i policijom, i snagama KFOR-a, e, da bi se Matijina "najskuplja srpska reč" još jednom okupala u krvi.
- Treba gledati pravo, jer da se htelo gledati iza sebe, dobili bismo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju dece svoje a ne dedova svojih, jer čast neće zavisti od toga odakle dolazimo nego kuda idemo - govorio je jedan od najvećih jugoslovenskih pisaca 20. vijeka Borislav Pekić, dobitnik Njegoševe nagrade.
Ali, Nole se ne napaja Pekićevim porukama i literaturom, već naukom Jovana Deretića.
A i izbori su na pragu, i Vučić ne bi da rizikuje. Neki dan je u SANU izrekao sve same strahote koje će donijeti 2024. Onaj Sarajlija, iz anegdote, što kad god čuje da su Srbi ugroženi, požuri da raščisti podrum, nije zgoreg da prije Nove godine ponovo pođe i provjeri kakvo je stanje dolje.
Čemu, dakle, taj klero-novokomponovani pohod od Prizrena do Rumije na teniskom turniru!?
Neke su ljubavi do zla boga teške. Iz čvrstog srpskog zagrljaja, Crna Gora, bezmalo dva vijeka, nikako da se otrgne... Strastan strateg bješe taj Ilija Garašanin.
A, taman nam je s Dritanom bilo krenulo, nakon što je Krivokapić s apostolima prethodno, kako reče, "ispunio Amfilohijev amanet".
Dritan, efikasan i lak na riječima i na djelu, potpisao je Temeljni ugovor i svanu Crnoj Gori... Ni Amfilohije vjerovao ne bi.
Dokument je "trajno promijenio društvene odnose na bolje, kao nijedan akt do sada. Crna Gora je, potpisivanjem Temeljnog ugovora, dobila perspektivu za najsvjetliju budućnost i utrla put mnogim demokratskim procesima koji su se desili nakon toga", kazao je Abazović (3. avgusta 2023 za RTS) povodom godišnjice potpisivanja Ugovora.
Sad, "među nama", što rekli Podgoričani, sve mi se čini da su crkva i država opet zajedno: državni sekretar u Mistarstvu turizma čitao je neki dan molitvu na liturgiji u Herceg Novom; istovremeno smo iz štampe saznali da se i volonterski rad u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici može smatrati radnim iskustvom za imenovanje na rukovodeću funkciju u Javnoj upravi Glavnog grada. Pitanje je dana kad će Joanikije predsjedavat Skupštini Crne Gore.
Ali u zemlji u kojoj ima oko 20 000 kupljenih diploma (najviše u zdravstvu i prosvjeti) nema mjesta čuđenju... Sad sam sigurna da sam i sama imala bliski susret s, vjerovatno frizerkom ili šminkerkom, s diplomom medicinske sestre... Ali, Sveta Petka iscijeliće sve.
Aktuelni predsjednik parlamenta, četnički vojvoda Andrija Mandić imperativno kaže - popis će početi 30. novembra, predsjednik Milatović - Crnogorac, neutemeljen u maternjem jeziku, nada se da Andrija dijeli njegovu i Spajićevu viziju Crne Gore, a samozatajni premijer Spajić je nečujan. Opozicija, opet, kaže nije važno kad će se popis održat, već da budu ispoštovani svi njihovi zahtjevi u sporazumu.
Znate šta, odoh ja na spavanje... Probudite me kad uđemo u Evropsku uniju.




Posjeta : 34