2
O rebalansu Budžeta poslanici u Skupštini Crne Gore izjasniće se u ponedjeljak
Do kraja godine - zadužiće se još pola milijarde?!

Država se u ovoj godini može zadužiti do 600 miliona eura za potrebe obezbjeđenja nedostajućih sredstava, refinansiranje duga i stvaranje fiskalne rezerve za narednu godinu, zaključenjem kreditnih aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, sa domaćim i/ili inostranim bankama, kroz emisiju državnih zapisa i/ili obveznica na domaćem i/ili međunarodnom tržištu, kao i/ili zaključenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana, navodi se prijedlogu izmjena odluke o zaduživanju za ovu godinu - koje je Vlada usvojila 9. novembra. Tu će tačku, zajedno sa prijedlogom rebalansa budžeta, parlament razmatrati u ponedjeljak.

Izmjene

U prijedlogu izmjena odluke o zaduživanju za ovu godinu se navodi da Vlada u toku ove godine može da preuzme dug do sedam miliona eura od Instituta ,,Dr Simo Milošević“ Igalo, te da se kredit kod Evropske investicione banke (EIB), iz kojeg će se finansirati generalni remont pruge, sanacija čeličnih mostova i tunela i modernizacija depoa i radionica može povećati sa 32 na 40 miliona eura.

Nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta smanjena su sa 705 miliona eura na 537 miliona. Vlada Dritana Abazovića se već zadužila 100 miliona eura kod Dojče banke u martu ove godine, sa kamatom od 5,9 odsto plus šestomjesečni euribor, koji iznosi 4,5 odsto.

– Vlada će u toku ove godine preuzeti dug u iznosu od sedam miliona eura, za dug Instituta prema Jugobanci a.d. u stečaju, odnosno nadležnoj Agenciji za osiguranje depozita Republike Srbije, koja je u funkciji stečajnog upravnika nad stečajnim dužnikom Jugobanka a.d. Beograd u stečaju – kaže se u vladinom obrazloženju izmjena odluke.

Navedeno je da su preduzete aktivnosti u cilju iznalaženja načina za izmirenje duga Instituta prema Jugobanci a.d. u stečaju na osnovu pravosnažne sudske presude, a u kojem postupku je država bila umješač na strani Instituta. – Kako bi se izbjegla eventualna blokada Instituta, a time i gotovo izvjestan stečaj, između dvije vlade dogovoreno je da se dug Instituta umanji za 1,36 miliona eura, koliko Srbija duguje Crnoj Gori po osnovu stare devizne štednje. Nakon toga, preostalo bi da se iz budžeta isplati ostatak duga od 5,3 miliona eura – kaže se u obrazloženju Vlade.

Dodaje se da bi posebnim sporazumom bili regulisani odnosi između države Crne Gore i Instituta. Za to je potreban stav Agencije za zaštitu konkurencije po pitanju dodjele državne pomoći, koji još nije obezbijeđen.

Zaduženja

Država će ove godine pozajmiti od Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) deset miliona eura za finansiranja 5. faze Projekta 1000+ za rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima, kod Banke za razvoj Savjeta Evrope zadužićemo se 15 miliona eura za izgradnju zatvora u Mojkovcu, a deset miliona kod Evropske investicione banke (EIB) za rekonstrukciju vodovodne infrastrukture Prijestonice Cetinje; od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) pozajmićemo 24,2 miliona eura za drugu fazu upravljanja industrijskim otpadom i čišćenja, te za još 15 miliona eura za program olakšavanja trgovine i saobraćaja na Zapadnom Balkanu.

Kod Svjetske banke pozajmićemo 30 miliona eura za javni zdravstveni sistem. Kreditora tek treba naći za 20,15 miliona eura, koliko treba za dodatno finansiranje rekonstrukcije magistralnih puteva: 200 miliona eura za drugu dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice; 55,22 miliona za finansiranje izgradnje, rekonstrukcije i opremanja zdravstvenih ustanova; 40 miliona za nabavku vojne opreme; 20 miliona eura za nabavku protivoklopnih sredstava; 20 miliona za kupovinu samohodnih bacača; 14,5 miliona za projekat razvoja klastera i transformacije ruralnih područja.

U obrazloženju prijedloga izmjena odluke o zaduživanju se konstatuje da Vlada u ovoj godini može zaključiti svop ugovore i ugovore o kupovini derivata u skladu sa standardizovanim okvirnim ugovorom o finansijskim derivatima; radi zaštite od rizika kamatnih i/ili valutnih promjena u vezi sa kreditnim ugovorom sa kineskom Exim bankom za auto-put, kao i u vezi sa drugim zaključenim kreditnim ugovorima, emitovanim hartijama od vrijednosti (obveznicama) i/ili izdatim garancijama, u skladu sa ovim zakonom i/ili prethodnim godišnjim zakonima o budžetu Crne Gore.

Vlada, kako se kaže, može zaključiti aranžmane radi regulisanja prava i obaveza po osnovu neriješenih dužničko-povjerilačkih pitanja nastalih sukcesijom duga SFRJ, kao i aranžmane radi prijevremene otplate duga u vezi sa kreditnim aranžmanima i/ili emitovanim hartijama od vrijednosti (obveznicama) u skladu sa zakonom.

Garancije

Država će u ovoj godini izdati garancije do 160 miliona eura. Regionalnom vodovodu će garantovati do 12 miliona eura za kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), što je druga tranša kredita od ukupno 24 miliona eura namijenjenih za vodoopskrbni sistem u naseljima Dobre vode, Veliki pijesak i Utjeha u opštini Bar i naselje Kruče u opštini Ulcinj.

Do 20 miliona će garantovati aranžman Željezničkog prevoza i Evropske banke za obnovu za nabavku vozova, a garantovaće i kredit EPCG od 30 miliona kod

Njemačke razvojne banke za ugradnju agregata A8 HE Perućica i isti toliki kredit CGES-a za finansiranje izgradnje buduće trafostanice 400/110 kV Brezna.

Do kraja godine emisija državnih zapisa do 50 miliona eura

Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da sprovede sve potrebne aktivnosti vezane za emisiju državnih zapisa u iznosu do 50 miliona eura do kraja godine. Vlada je juče na sjednici usvojila informaciju o emisiji državnih zapisa, u cilju obezbjeđivanja dijela nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za ovu godinu i stvaranja fiskalne rezerve. Boks 500

Nova tenderska komisija za Brisku goru

Ministarstvo energetike treba da formira novu tendersku komisiju koja će ponovo ocjenjivati ponude na tenderu za gradnju solarne elektrane Briska gora, u cilju izvršenja sudske presude i prevazilaženja problema u realizaciji ovog projekta. Na tenderr iz 2018. prvorangirani je bio konzorcijum Fortum i EPCG, drugorangirani konzorcijum IREDL, dok je ponuda konzorcijuma Montesolar odbačena kao neispravna. Upravni sud je usvojio tužbu Montesolara i poništio odluku tenderske komisije.




Posjeta : 38