1
Američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke o sankciama kontroverznim crnogorskim biznismenima Branislavu Mućunoviću i Miodragu Davidoviću
Nezakonitin radnjama omogućili - korupciju i ruski uticaj!

    Američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke kazala je, obrazlažući odluku američkog Ministarstva finansija da uvede sankcije kontroverznim crnogorskim biznismenima Branislavu Mućunoviću i Miodragu Davidoviću, da su njihove "nezakonite aktivnosti omogućile korupciju u Crnoj Gori".

- Njihove nezakonite aktivnosti podrivaju demokratske institucije i otvaraju put malignom ruskom uticaju. Cilj ovih aktivnosti zasnovanih na dva izvršna naloga američke Vlade je zaista pokušaj da se podrže mir, stabinost i fundamentalno funkcionisanje demokratskih institucija u Crnoj Gori - kazala je Rajzing Rajnke, odgovarajući na pitanja novinara.
Andrej Milović, ministar pravde u Vladi Crne Gore kazao je, komentarišući odluku SAD, da je to "stvar domaćih institucija".
- Vjerujem da sve institucije u Crnoj Gori treba da rade svoj posao, i po tom pitanju, tako da vidjećemo. Ja ne znam da li neko od njih ima neki predmet pred crnogorskim institucijama, ali to je opet pitanje za te institucije, a ne za ministarstvo pravde - rekao je Milović.
Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Crne Gore za bezbjednost unutrašnju politiku evropske i vanjske poslove, rekao je da ga "ne iznenađuje to što su SAD uvele sankcije Miodragu Daki Davidoviću i Branu Mićunoviću".
- Smatram da nadležni državni organi treba mnogo da rade, a manje da se priča posebno u dijelu onoga što je pomaganje daljoj efikasnoj borbi. Mi smo tek krenuli sa radom, imamo veliko nasleđe, kao i dvije velike organizovane kriminalne grupe. Proces izgradnje jakih institucija nije lak, ali je počeo. Ovakav potez Stejt departmenta ne iznenađuje - kazao je Bečić.
Kancelarija za kontrolu strane imovine, pri Sekretarijatu za finansije, sankcije je uvela Davidoviću jer je, kako se navodi, "decenijama prao novac za kriminalne sindikate, jačao svoj uticaj i gradio kriminalnu mrežu od krijumčarenja cigareta, nafte i oružja u Crnu Goru".
Mićunović je sankcionisan jer je, kako se navodi u saopštenju, decenijama bio jedna od vodećih ličnosti u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, još od perioda bivše Jugoslavije".



VoA

Posjeta : 64