1
Premijer Milojko Spajić čestitao Njegošev dan
Njegoševa kosmogonija - poziv na borbu za slobodu!

         - Njegoševa kosmogonija iznad je dnevnih i po prirodi je poziv da se i mi izdignemo iznad ličnih ponora i sujeta - zađevica i po prirodi je poziv da se i mi izdignemo iznad ličnih ponora i sujeta.naglasio je premijer Milojko Spajić, čestitajući 13. novembar - Njegošev dan, dan crnoforske kulture.

- Čini mi izuzetnu čast što baš ove godine, na veliki jubilej, dvjesta deset godina od rođenja vladike Petra Drugog Petrovića Njegoša, svim građankama i građanima Crne Gore, imam priliku da čestitam nastupajući Njegošev dan.
Ličnost Rada Tomova Petrovića Njegoša, vladike, vladara, pjesnika i mudraca i njegovo vječno aktuelno djelo koje ostaje da svijetli svim budućim generacijama, emitujući poruke koje nadahnjuju uzvišenu čovjekovu potrebu da se izbori za slobodu i pronađe najdublji smisao i cilj svog postojanja - najznačajniji su simboli Crne Gore.
Njegoševa poetska kosmogonija iznad je dnevnih i lokalnih zađevica i po prirodi je poziv da se i mi izdignemo iznad ličnih ponora i sujeta.
Stoga, ovu svečanu priliku koristim da nas sve podsjetim na jednu od poruka koje svijetle u pregršti Njegoševe Luče i koja nam može i kao pojedincima i društvu u cjelini biti putokaz i algoritam u rješavanju mnogih izazova u okviru najšire zajednice i u našim ličnim sudbinama.
„S točke svake pogledaj čovjeka
Kako hoćeš sudi o čovjeku –
Tajna čojku čovjek je najviša“.
Njegoš ostaje naša „najviša tajna“, ali i najoštroumniji glas koji nas u svim vremenima svojim polifonijskim djelom poziva da se borimo za društvo slobodnih pojedinaca, koji baštine najviše etičke i moralne osobine.




Posjeta : 37