0
Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević razgovarala sa ambasadorom Austrije u Crnoj Gori
Za odlaganje obaveza - više nema!

- Pred nama su jasni zadaci, a vremena za odlaganje i prolongiranje obaveza više nema. Odmah pristupamo izradi sveobuhvatnog Akcionog plana za ispunjenje preporuka iz Izvještaja. Uvjerena sam da 44. Vlada, zajedno sa izvršnom i zakonodavnom vlašću može ubrzati put Crne Gore prema EU. Sad je vrijeme da, svi zajedno, posvećenost EU integraciji pokažemo na djelu - ukazala je Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević u razgovoru sa ambasadorom Austrije u Crnoj Gori, Karlom Milerom.
Ministarka je kazala da Izvještaj EK predstavlja objektivan prikaz stanja i ostvarenih rezultata, te da će poslužiti Vladi kao smjernica za dalje unapređenje stanja i nastavak reformskih aktivnosti.

Ona je istakla da će prioritet Vlade u narednom periodu biti zaokruživanje reformi u oblasti vladavine prava, s fokusom na reforme u pravosuđu, istakavši da to nije samo ocjena i zahtjev evropskih partnera nego suštinska potreba u pravcu dalje demokratizacije društva i jačanja pravne države.
Miler je kazao da je Crna Gora i dalje predvodnica u evropskim integracijama, ali da bi postala punopravna članica svi segmenti društva moraju uložiti dodatne napore, posebno u oblasti vladavine prava. Kazao je da je Izvještaj EK dobar putokaz za predstojeće korake koje sve tri grane vlasti moraju preduzeti kako bi u najkraćem roku ispunili obaveze na evropskom putu.
- Crna Gora ima punu podršku Austrije da ubrza sprovođenje reformi i postane sljedeća članica EU. Ako sve tri grane vlasti ulože potrebne napore i pokažu opipljive rezultate, imate šansu da pristupne pregovore završite u mandatu ove Vlade - poručio je ambasador Miler.




Posjeta : 66