0
Rekli su - potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica
ANB potreban - veting!

- Prije svega mislim na Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, na način da ga reformišemo sa najefikasnijim uporednim modelima i da niko ne bude izuzet od primjene tog zakona. Takođe, mislim i na Zakon o sprječavanju korupcije i Zakon o sprječavanju novca i finansiranja terorizma - ističe Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, koji poručuje da je "odlučna i korjenita reforma antikorupcijskog zakonodavstva jedan od ciljeva nove vlasti".

   U sklopu sveobuhvatnije borbe protiv korupcije, neophodna je ključna mjera:
- Redefinisati i revitalizovati nacionalni Savjet za borbu protiv korupcije, na način da se redefinišu pravila po kojima radi i što je u skladu s preporukama GREKO-a, da se utvrdi njegova jasna uloga. A ovo tijelo je svakako važno i za zdravlje izvršne vlasti, kako se detektovali svi korupcijski rizici", naglašava Koprivica.
Ko su ljudi na koje ćete se oslanjati, jeste li već identifikovali one koji suspremni da daju doprinos?
U svim sferama društva postoji veliki broj časnih i čistih profesionalaca, koji su se u prethodnom periodu borili protiv svih oblika bezakonja, takođe i uslobodnom društvu, tu mislim na civilni sektor, akademsku zajednicu, postoje značajna i respektabilna imena. Vjerujem da ćemo kroz propisane procedure i kadrovsku selekciju i angažovanje najboljih, a ne najgorih, doći do rješenja koje će uživati visok stepen povjerenja u društvu.
Kako ocjenjujete stanje u ANB? U prehodnom periodu bilo je dosta curenja informacija. Kako to spriječiti?
Angažovanjem profesionalaca biće u velikoj mjeri suzbijen problem curenja informacija, ali svakako da treba raditi na sistemskim unapređenjima, kao što je preklasifikovanje dokumenata, primjena tehnologije, na jačanju bezbjednosne kulture, ali i izgradnji procedura, na način da se zna ko je i kad bio u posjedu određenih informacija, do čijeg je curenja došlo, kako bi se primijenili jasni mehanizmi za procesuiranje onih koji su se ogriješili o zakon.
Nedavna afera “Tunel”, podsjeća Koprivica, kompromitovala je bezbjednosni sektor i pravosudne institucije i ta priča mora dobiti epilog.
- Neophodno je da se utvrde propusti i razlozi za propuste bezbjednosnog sektora u slučaju, koji su evidentni i jasno postoje, ali i da dođe do reforme, da se to više nikada ne bi ponovilo i da imamo integritet dokaznog materijala i integritet lanca dokazivanja", kazao je Koprivica.
Koprivica zaključuje i da je potrebno formirati Centar za čuvanje dokaznog materijala, po uzoru na američke ustanove.



rtcg

Posjeta : 44