0
Unija slobodnih sindikata Crne Gore uputiće inicijativu Skupštini Crne Gore i Vladi za izmjene Zakona o PIO
Hitno da nadomjeste - "rupe u zakonu"!

       - Unija slobodnih sindikata se dva puta zvanično obraćala Ustavnom sudu, a više puta preko sredstava javnog informisanja i nije preduzeta nijedna aktivnost od strane sudija da te inicijative razmatraju, dakle nijesu uopšte ni razmatrane - objašnjava Ivana Mihajlović, zamjenica generalnog sekretara USSCG - u emisiji "Znam da znaš" na Gradskoj TV - zaključak je sjednice Izvršnog odbora USS da uputi hitnu inicijativu Skupštini Crne Gore i Vladi za izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kako bi se nadomjestila pravna praznina.

Razloge za takvo ponašanje, kaže, mogu samo da pretpostave.
- Neshvatljivo je da nijesu ni pomenuli da smo im se obratili pa da, makar, obrazlože zbog čega nijesu uzeli na razmatranje inicijativu. Jedan razlog tome može biti što su bili ubijeđeni u ispravnost svoje odluke, u smislu da naše inicijative doživljavaju kao miješanje u njihov rad što ne bi smjelo da se desi, a sa druge strane imamo pritisak ukupne javnosti”, rekla je Mihajlović.

USSCG je tražila da starosna granica za odlazak u penziju bude 64 godine i za muškarce i za žene, kao i najmanje 15. godina staža osiguranja.

“Treba se dati mogućnost da oni koji imaju 40 godina efektivnog staža mogu otići u penziju bez obzira na godine života, prag od 64 godine je da bi zaštitili žene kao ranjivu kategoriju u društvu i dali joj pravo da sa 64 godine ode u penziju, a zbog potreba da izjednačimo muškarce i žene odlučili smo da starosna granica za sve bude 64 godine”, navodi Mihajlović.

Očekuju hitnu reakciju Vlade i Skupštine kada je u pitanju izmjena Zakona.

“Pročitali smo premijerov ekspoze i nijesmo mogli da izvedemo mnogo zaključaka o tome”, kazala je Mihajlović.

USSCG je pozdravila akciju “Stop inflaciji” s tim što su smatrali, kaže ona, da u paketu sa tim treba doći do smanjenja akciza na gorivo.




Posjeta : 41