2
Četvrta protestna šetnja povodom tragedije koja se dogodila 12. avgusta prošle godine na Cetinju
Pporodice najavile - predaju zahtjeve MUP!

    - Planiramo da Ministarstvu unutrašnjih poslova sjutra predamo zvanič - predaju zahtjev kojim tražimo odgovore na naša pitanja. Trideset dana biće vrijeme za koje očekujemo da dobijemo odgovore, do tada nećemo šetati i čekaćemo u nadi da će neko imati sluha za nas i našu bol - najavila je na četvrtoj protestnoj šetnji u ime porodice stradalih na Cetinju inicijatorka peticije ‘Markov i Mašanov zakon’ Maja Ljiljanić-Popović.


Protestna šetnja povodom tragedije koja se dogodila 12. avgusta prošle godine - kada je Vuk Borilović ubio 10, a ranio šest osoba, - počela je od mjjesta Medovina, gdje se zločin dogodio, pa Njegoševom ulicom do Dvorskog trga gdje su se zadržali podsjećajući na to da “nekih od njih više nema” i “da ništa nije urađeno da se slični događaji ubuduće spriječe”.
U zahtjevu se između ostalog navodi da članovi porodica, ni poslije 14 mjeseci nijesu dobili odgovore na bezbroj puta postavljena pitanja, niti su nadležni organi preduzeli bilo kakve mjere i aktivnosti, kako bi se ubuduće spriječile slične tragedije.
Oni zahtijevaju od nadležnih da iniciraju donošenje “Markovog i Mašanovog” zakona kojim bi se između ostalog značajno pooštrili uslovi za dobijanje dozvole za posjedovanje oružja i to prvenstveno u dijelu obaveznog psihijatrijskog vještačenja od strane državnih ustanova, lica koja podnose zahtjeve.
Takođe, traže da im se dostave kompletne informacije o postupanju/nepostupanju pripadnika MUP-a na dan masakra.
Oni su istakli da su svi njihovi zahtjevi usmjereni ka pronalaženju rješenja za efikasnije postupanje i preventivno djelovanje u budućnosti, te da se poboljšaju zakoni i praksa, da se pooštri odgovornost, kako nikada niko više ne bi doživio ono što su oni doživjeli.
- Imamo pravo na istinu, opet budućnosti radi. Naša misija je plemenita za dobro svih gradjana naše države “, navodi se u zahtjevu.




Posjeta : 53