2
Ministar pravde u tehničkom mandatu u emisiji TV Crne Gore "Pitajte Vladu" o popisu
Nova većina planira - duže odlaganje!

       - Ne očekujem da se popis odloži na mjesec, već da nova većina planira duže odlaganje. Naglasio je da uopšte ne očekuje popis stanovništva ove godine. Kovač je u emisiji "Pitajte Vladu" na TVCG kazao da ne vidi argumentovane razloge zašto se uopšte razmatra odlaganje popisa.

- Ovo treba da bude statistički pokazatelj koji bi morao da bude redovan proces. Zašto je neko doveo do politizacije, drugo je pitanje - kazao je Kovač.
Ministar pravde kaže da nova većina govori o izmjenama zakona, što jasno govori da je planirano odlaganje popisa duže od mjesec dana.
On je rekao da institucije sada jesu u v.d. stanju, ali ne dovodi se u pitanje spremnost da popis bude sproveden bez bilo kakvih problema. Kovač kaže da sve što je moglo da ugrozi bezbjednost popisavača mora da bude detaljno ispitano.
- Kad god da se desi popis, za dva, tri ili šest mjeseci, zar mislite da ni tada neće biti kampanje kakvu gledamo ovih dana - kazao je Kovač.
Sada se, kaže, očekuje formiranje nove vlade koja ima pravo da donosi odluke samostalno. On je naveo da se očekuje kako će novi predsjednik parlamenta biti izabran naredne sedmice, a onda i nova vlada.
Na pitanje zašto aktuelna Vlada ne sprovodi preporuku iz rezolucije Evropskog parlamenta, o odlaganju popisa do okončanja političkog zastoja, on je rekao da poštuje rezoluciju ali da ne misli da ba sve što su preporuke mora da bude prihvaćeno.
Kovač tvrdi i da su procesno gledano, sve pretpostavke ispunjene da se popis sprovede kako je zakonom predviđeno.
Istakao je da je novi zakon o vladi poslat Venecijanskoj komisiji radi mišljenja, i na njemu će se vjerovatno i dalje raditi.
- Vidjećemo kakvi će biti predlozi nove vlade - kazao je Kovač.
Ministar kaže da je tužilaštvo nakon promjena u Crnoj Gori targetiralo brojna lica kao pripadnike kriminalnih grupa, što je dovelo do zagušenja u sudovima obzirom na priliv predmeta. Kazao je da je vjerovatno bilo i procesnih propusta, pa se sada dolazi u situaciju da neki optuženi bivaju pušteni na slobodu jer nema odluka u zakonom predviđenom roku.
- Proces reforme pravosuđa, uz digitalizaciju, je nužan - rekao je Kovač.
On smatra da se stvari na sistemski način mogu riješiti u narednih tri do pet godina. Plan racionalizacije u sudstvu, kae, vjerovatno može početi da se primjenjuje za godinu dana.




Posjeta : 49