2
Međunarodni sekretar "Socijaldemokrata" Miloš Đuričković, u emisiji “Aritmija” Gradske RTV
Spajić pokazao - kukavičluk!

    - Mandatar za sastav 44. vlade Milojko Spajić pokazao je da politički protivnici unutar njegove partije mogu da ga napadaju bez straha i bojazni da će im on odgovoriti. Štoviše, mnogo je skloniji da se podredi stavovima poslanice Jevrosime, da spušti glavu pred predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i isto tako mnogo skloniji da spušti glavu pred DF-om, uprkos svemu onome što je rekao, ocijenio je međunarodni sekretar Socijaldemokrata Miloš Đuričković, u emisiji “Aritmija” Gradske RTV.
On je kazao da očekuje uspješan bojkot popisa a da od nove vlade ne očekuje ništa dobro.

- Proces koji je pratio sastavljanje 44. vlade ukazuje da ne možemo da očekujemo ništa dobro. Narodu se to pokušava predstaviti kao izraz demokratskih principa, a u suštini je jasan pokazatelj totalno urušenog političkog sistema, gdje izgovorena javna riječ ne predstavlja ništa a krucijalni stavovi, koji bi trebali da budu reper koje prati cjelokupno društvo, ne znače ništa - istakao je Đuričković o načinu na koji je formirana 44. vlada, "pokazuje da ovdje data riječ ne vrijedi mnogo".
Ukoliko se nova vlada ogluši o upozorenja, koja u kontinutetu stižu iz evropskih centara da, ukoliko uključe ZBCG u Vladu neće biti partner, polazeći prevashodno od bankarskog i privrednog sektora logično je, smatra, da oni neće više imati interesa da ulažu u Crnu Goru.
- I Zapad je svjestan da je Crna Gora ugrožena kao građanska država. Zato danas šalje drugačije poruke nego prije tri ili dvije godine jer je u međuvremenu Dritan Abazović iznevjerio njihova očekivanja. Zapad neće podržavati vladu koja će svaki dan biti sve više proruska, odnosno antievropska - poručuje Đuričković.
Najnovije poruke Aleksandra Vučića uoči popisa pokazuju da Srbija, kao i devedesetih, ne želi ravnopravne susjede, navodi Đuričković i dodaje da srpski lider želi da dominira u Crnoj Gori.
- Koliko god da je Vučić za protekle tri godine imao i crkvu i izvršnu vlast nije imao građane. Dominantno raspoloženje građana Crne Gore prema Aleksandru Vučiću je negativno, čak i onih koji se izjašnjavaju kao Srbi. Sada je on krenuo u zadnju etapu i zato mu je potreban popis na kojem će se ljudi izjasniti domnantno da su Srbi. Zato i prijetnje. Bez obzira na sve okupacione metode, nikada ne možete imati potpunu kontrolu nad jednom držvom ako nemate njeno građanstvo - ističe Đuričković.
Đuričković očekuje uspješan bojkot popisa, a vlast poziva da ga odloži dok se ne uspostave mehanizmi kontrole i time pokaže da je evropska kao što tvrdi.
- Nećemo učestvovati, nećemo se popisivati osim u slučaju fer načina, na kojem građani mogu da se izraze slobodno. Ko god kaže da danas u Crnoj Gori građanin može da se slobodno izrazi nije dobronamjeran. U državi u kojoj predsjednik Opštine Pljevlja presrijeće autobus sa građanima druge vjeroispovijesti, odnosno etničke pripadnosti, nazivajući ih pogrdnim imenima, zar on treba da bude predsjednik u toj opštini?! On treba da bude u zatvoru - naglašava Đuričković.
Većina albanskih partija, kaže, podržala je Spajićevu vladu zato što vjeruje da će trajati najduže godinu.
- Vlada u kojoj bitiše DF, koji je, po onome što su radili i načinu na koji su pokazivali da je smisao njihove politike zadnjih trideset godina upravo da se satre albanska manjina u Crnoj Gori, na Kosovu, i da se generalno kao nacija satru, za mene bi bila crvena linija. Sa te strane je veliko razočarenje da neko ima volje da formira vladu sa takvim akterima - zaključuje Đuričković.




Posjeta : 46