1
Radnici BIA i MUP na suđenju crnogorskom policajcu
Negirali da su - odavali tajne Ljubu Miloviću!

    Službenica BIA Srbije Dušica Jovanović i njen suprug, bivši pripadnik MUP-a Srbije Daniel Jovanović, negirali su na početku suđenja pred Posebnim odjeljenjem Višeg suda u Beogradu da su podatke iz sistema bezbjednosnih struktura Srbije odavali Miloviću.


U kratkom izjašnjenju o optužnici, oni su negirali i da su učestvovali u švercu kokaina iz Ekvadora u zemlje Evropske unije i da su novac, stečen njenom prodajom, prebacivali u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku.
Krivicu su, negirali i okrivljeni Milivoje Kišić, Miodrag Pamučina, Živojin Filipović i Milan Krstović.
Miloviću, Strahinji Kutlešiću i Aleksandru Milivojeviću, koji su nedostupni pravosudnim organima Srbije, sudi se u odsustvu.
Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije okrivljeni se sumnjiče da su od neutvrđenog dana 2019. godine do 2. avgusta prošle godine, učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Ekvadora u luku Roterdam, tamo ga preuzimali i prenosili na skrivene lokacije u zemlje Evropske unije.
Potom su, navodi tužilaštvo, drogu prodavali u Holandiji, a novac koji su "zaradili” na ovaj način prevozili su u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, kako bi prikrili njegovo stvarno porijeklo.
Pošto su se kratko izjasnili u optužnici, za riječ se javio Jugoslav Tintor, jedan od branilaca prvookrivljenog Milovića, navodeći da se akt tužilaštva bazira na dokazima sa "Skaj” aplikacije, koji su pribavljeni na nezakonit način.
On je ove dokaze nazvao "plodom otrovnog drveta”, a potom detaljno iznio razloge zbog čega komunikacija koju su okrivljeni vodili preko kriptovane aplikacije ne može da se koristi kao dokaz.
Tintor je, prije početka glavnog pretresa, zahtijevao od suda da se suđenje odloži navodeći "da je angažovan prije sedam dana i da zbog toga nije stigao adekvatno da se pripremi”.
On je sud obavijestio da branilac Ljuba Milovića, Dragoljub Đukanović, nije došao u sud iz zdravstvenih razloga i priložio sudskom vijeću medicinsku dokumentaciju koja to potvrđuje.
Iako je predsjednik sudskog vijeća Danko Laušević, kako je rekao, „uvažio sve što je kolega Tintor rekao“, sudija nije želio da odlaže pretres.
Zanimljivo je da se na spisku imena koje je Jovanovićeva, za potrebe organizovane kriminalne grupe koja se bavila švercom narkotika iz Ekvadora u zemlje Evropske unije, pretraživala u sistemu BIA nalazio Veljko Banović Votka, jedan od najbližih saradnika Luke Bojovića, TE "škaljarac” Miloš Nilović na koga je iz "zolje" pucano u kafiću na Vračaru i desetak imena osoba koje su označene kao "bezbjednosno interesantne“.
Jovanovićeva je 21. januara 2020. godine, ime uhapšenog predsjednika opštine Budva Mila Božovića "pretraživala” čak pet puta.
Samo dva dana kasnije, 23. januara 2020. godine, Jovanovićeva je došla u fizički posjed dokumenta Pete uprave BIA koji je nosio oznaku "strogo povjerljivo” i iz njega saznala podatke koji se odnose na aktivnosti pripadnika "škaljarskog klana” na teritoriji Republike Srbije i to za Aleksandra i Milana Matkovića iz Novog Sada i Jaka Zaletela iz Slovenije, Đoka LješkovićA, Valentine Valentino, Dragana Markovića, Marka Ljubišu, izvjesnog Bajgorića, Sjekloću, Vojka Planinca, Daniela Cibarića, Mladena Tomazića i Svetozara Vukadinovića. I ove podatke je otkrila suprugu, a on kasnije Miloviću, tvrdi tužilaštvo.





Posjeta : 99