1
Za "Antenu M" piše Novak Adžic, koordinator Crnogorske evropske partije
Za bojkot popisa - nema kazne!

    Organi u funkciji ovog marionetskog režima i mediji njemu servilni, obmanjuju javnost da je bojkot popisa kažnjiv i da onima koji bojkotuju popis prijeti prekršajna novčana kazna od 100 do 500 eura. To je klasična neistina, jer bojkot popisa nije ni krivično ni prekršajno kažnjivo djelo. Postojeći Zakon o popisu stanovništva (2022) nije normirao što će se pravno dogoditi u slučaju bojkota prema licima koji bojkotuju popis. Zakon ne pominje institut bojkota niti prekršajne sancije za to. Bojkot je prirodno i političko, ljudsko i zakonsko pravo, aktivna i legitimna nenasilna rezistencija (otpor) građana.

Zakon o popisu predviđa da lica koja učestvuju u popisu su duzna da daju tačne podatke, a ako to ne urade i zloupotrijebe popisni postupak u kome ucestvuju, zakon predviđa da mogu biti novčano ali prekšajno sankcionisani od 100 do 500 eura. Ali, to se odnosi samo na ona lica koji su pristali na popis i koji učeštvuju u njemu a ne daju podatke koji se od njih traže ili daju lažne podatke, zloupotrijebe pravila postupka (neovlašćeno snimanje itd).
Međutim, ta sankcija ne obuhvata fižicka lica koja bojkotuju popis, odnosno, fizička lica koja ne prihvataju da u njemu učestvuju. Tako razumijevamo član 35 Zakona o popisu i za nas u Crnogorskoj evropskoj partiji je nesporno da je bojkot popisa, za koji se zalažemo, ako se popis ne odloži i ne bude pod punom domaćom (opozicionom i nvo sektora) i međunarodnom kontrolom- LEGALAN I LEGITIMAN I DA NIJE PRAVNO KAŽNJIV U SMISLU PREKRŠAJA.
Naravno, bojkot popisa njje i ne može biti krivično djelo, jer to ni u jednom zakonskom aktu nije propisano. Zakon normira situaciju prekršajne novčane kazne za lica koja pristanu na popis i neposredno učestvuju u njemu, a daju pogresne podatke, međutim, zakon ne obuhvata prekršajne kazne za lica koja ne učestvuju u popisu.
Zakon nije normirao što u slučaju bojkota, a što nije normirano niti za to predviđena sankcija nema pravnih posljedica. Dispozicija i sankcija uvijek idu zajedno. Ovdje nema ni dispozicije koja bi govorila konkretno o bojkotu, a nema ni sankcije za bojkot. Ima u članu 26 Zakona o popisu formulacija da "lice koje je obuhvaćeno popisom dužno je u njenu sa učestvuje", ali nema sankcije za bojkot, odnosno, za slučaj da u njemu ne želi i neće da učestvuje. Prema tome, pravno je dopusteno što nije pravno i zakonski zabranjeno i što nije predmetom sankcije.
U ovom slučaju bojkot popisa nije zakonski i uopšte pravno zabranjen, niti ima sankcije za njega. To znači da za bojkot nema ni novcane prekršajne kazne. Crnogorska evropska partija ističe da je bojkot iznuđeno rješenje, ali jedino legitimno, pravo-politički, ako se ovaj nametnuti neregularni popis ne odloži, a kako sada stvari stoje, neće se odložiti. Stoga, CEP poziva na bojkot ovog i ovakvog popisa, kojeg namjeravaju održati silom na sramotu i bez ikakve kontrole, bez učešća opozicije u popisnim komisijama i cjelokupnom kontrolnom postupku i bez međunarodne kontrole.
CEP jasno iskazuje demokratski otpor pokušajima etnofederalizacije i getoizacije Crne Gore i pokušajima etničkog inžinjeringa i asimilacije crnogorske nacije i drugih nesrpskih nacija u Crnoj Gori.
CEP je za normalan, regularan pošten popis, ali ne i ovakav montirani i diktirani popis u kome crkva Srbije i njeni eksponenti propagiraju u predposinoj agitaciji brutalno posrbljavanje Crnogoraca i njihove istorije, kao i istorije drugih naroda koji u njoj žive, a sa ciljem ostvarenja ciljeva retrogradnog velikosrpskog hegemonisatičkog klero-nacional šovinističkog projekta.

ZATO JE BOJKOT POŠTENI I PRAVEDNI ODGOVOR NA OMČU OKO VRATA KOJA SE POPISOM ŽELI NAMETNUTI CRNOJ GORI.
SVE ZA CRNU GORU, CRNU GORU NI ZA ŠTO!!!!




Posjeta : 92