1
Povodom reakcija javnosti na skaredne asimilatorske izjave prvosveštenika Srpskoga sveta
Na rektorovoj platformi - Jocin fašizam!

    Na portalu IN4S jutros je udarni naslov bio stav kleronacionalističkoga agitatora Jovana Markuša kojim se negiraju osnovne ustavne vrijednosti crnogorske, saopšteno je sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

Kako kažu, nije slučajno IN4S povodom reakcija javnosti na skaredne asimilatorske izjave prvosveštenika Srpskoga sveta zatražio stav J. Markuša jer njegovi stavovi (makar od pada komunističke vlasti) korespondiraju s onim što je izjavio Porfirije - Crnogorci su Srbi, njihova je religija svetosavlje, njihov je jezik srpski.
- Da pritvrdi stav čelnika svetosavske religijske organizacije, Markuš je crnogorski jezik nazvao fašističkom tvorevinom i jezikom fašističkoga okupatora iz 1941.
Nije ništa neobično od Markuša, afirmatora lika i djela Joanikija Lipovca - fašističkoga i nacističkoga kolaboranta i izdajnika, što negira crnogorski jezik, naciju i kulturu. Skaredno je što takav svoj šovinistički agitatorski rad kojim negira ustavno definisane simbole identiteta crnogorske države može promovisati na portalu čiji je osnivač rektor Univerziteta Crne Gore i čiji je kolumnist direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokoga obrazovanja Goran Danilović.
Ta činjenica ilustruje bezdan u koji se strmoglavila crnogorska akademska zajednica i crnogorski obrazovni sistem. Treba li pozivati marionete iz crnogorske vlasti - predśednika Vlade i Države, ministre prosvjete, nauke, kulture - da daju adekvatan odgovor na podrivanje Ustava, negaciju osnovnih elemenata državnoga identiteta i asimilaciju Crnogoraca koju sprovode afirmatori naci-fašističkih sluga iz II svjetskoga rata i ratnih zločinaca iz potonjega rata u kojemu se raspadala Jugoslavija?", dodaju u saopštenju.
Sa FCJK zaključuju jedno: Crnogorski jezik jezik je države Crne Gore, jezik je na kome je nastajala hiljadugodišnja crnogorska književnost zasvjedočena na latinici, glagoljici i ćirilici.
- A fotografije u prilogu neka pokažu ko je uživao podršku fašističkoga okupatora u II svjetskom ratu. Je li slučajno ime fašističkoga kolaboranta s fotografije odabrao aktuelni svetosavski mitropolit što stoluje u Cetinjskome manastiru - zaključite sami. Kao pomoć poslužite se podatkom da naci-fašistički kolaborant s fotografije u svetosavlju ima status svetoga sveštenomučenika - stoji u saopštenju.



Antena M

Posjeta : 50