1
Kabinet Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog
Odluke umirovljenog mitropolita - ništavne!

    -Pokušao je ignorisati sve odluke Opštecrnogorskog zbora i staviti se iznad cjelokupne organizacije Crkve kojoj više nije poglavar. Pokušao je raščinjivati svještenike, iako im više nije na čelu Crkve. Pokušao je uređivati unutrašnje odnose i organizaciju Crkve, iako se većinskom voljom svještenstva i vjernika ne nalazi na čelu Crnogorske pravoslavne crkve. Sve “odluke” koje je obznanio u potonjem obraćanju ništavne su, jer mu kao umirovljenom mitropolitu ne pripadaju ingerencije da donosi bilo kakve odluke u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi - saopšteno je iz Kabineta Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog.

Prvo. Ništavna je njegova “odluka” da saziva “Sinod,” jer ga je prije toga de facto bio ukinuo.

Drugo. Ništavna je njegova “odluka” da u takav “Sinod” odjednom “kooptira” vladiku Simeona (Helmuta Milihofera), jer ga je u aprilu ove godine penzionisao.

Treće. Ništavne su sve odluke “Sinoda” koga čine tri strana državljanina. Umirovljeni mitropolit Mihailo Dedeić ima italijanski pasoš i italijansko državljanstvo. Penzionisani vladika Simeon (Helmut Milihofer) ima austrijsko državljanstvo. Vladika Gorazd (Claudio Fabian Gago Rosa) ima argentinsko državljanstvo.

Četvrto. Ništavne su sve “odluke” takvog “Sinoda” koji čine tri strana državljanina, a u njemu nema rođenog Crnogorca. Umirovljeni mitropolit priprema teren da svoj lažni “Sinod” pojača još jednim strancem, ne krijući da se on zove Sergej Romanovič.

Peto. Ništavna je odluka takvoga “Sinoda” da “poništi” odluku Opštecrnogorskog zbora kojom je vladika Boris Bojović izabran za Arhiepiskopa cetinjskog i Mitropolita crnogorskog. Takav “Sinod” ne može nikoga raščiniti, pogotovo ne sadašnjeg duhovnog poglavara Crnogorske pravoslavne crkve!

Šesto. Samozvani “Sinod” teško se ogriješio o drevni amanet Svetog Petra cetinjskoga: „Mitropolit je prirodni Crnogorac, kako što su i prvi mitropoliti i ne može u Crnu Goru biti mitropolit stranac, nako rodni Crnogorac iz prvijeh crnogor­skijeh familija“.

Sedmo. Besmislena je „odluka“ umirovljenog mitropolita Mihaila da svoje ingerencije mitropolita - koje mu je umirovljenjem ukinuo Opštecrnogorski zbor - „prenese“ na nepoznata lica iz svoga okruženja. Umirovljeni mitropolit ne može donijeti ni „odluku“ da samoga sebe smijeni. Naprotiv, propustio je mogućnost da na dostojanstven način da ostavku na aktivnu dužnost mitrpololita i tako sačuva dostojanstvo mitropolita.

Osmo. Besmislena je „odluka“ umirovljenog mitropolita Mihaila da poništi Ustav CPC iz 2022. godine, iako taj Ustav nikad nije ni stupio na snagu!

Deveto. Umjesto da pečat Crkve, njenu arhivu te njenu pokretnu i nepokretnu imovinu preda na staranje novoizabranom mitropolitu Borisu i svještenstvu Crkve, umirovljeni mitropolit Mihailo ih predaje nepoznatim licima.
Crnoj Gori se otima cjelokupno pravoslavno sakralno blago. Umirovljeni mitropolit Mihailo s nepoznatim i dobro poznatim licima naumio je da Crnoj Gori i Crnogorcima otme i obesmisli i samu Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Dok je čestitog i patriotskog svještenstva Crnogorske crkve, ta im namjera neće uspjeti!", zaključuje se u saopštenju iz Kabineta Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita Crnogorskog, koje potpisuje prof.dr Milenko A. Perović.




Posjeta : 86