1
Nastavljen raskol u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi
Ukinuli Ustav CPC - raščinili Borisa!

    Niz skandaloznih i anticrkvenih „odluka” je prekjuče, 13. septembra, donio mitropolit Mihailo Dedeić (lijevo na slici gore) i poslao ih u inostranstvo na potpise dvojici stranih državljana. Vijest je objavljena tek kasnije, juče.
Na sajtu koji navodno kontroliše Mihailo, a tu u posljednje vrijeme svoja pismena objavljuju i izvjesna lica u civilu (sve sa slikama iz kafane), publikovan je faksimil u ime „sinoda”. Osim Mihaila, potpisuje se i RIHARD MINIHOFER (Minihofer-Windisch), državljanin Republike Austrije — alijas arhiepiskop kotorsko-primorski Simeon.

Dodaju da je poslato za potpisivanje i KLAUDIJU FABIJANU GAGO ROZIJU, starijim porijeklom Glomaziću, u svakom slučaju stranom državljaninu — alijas episkopu ostroško-nikšićkom i argentinskom Gorazdu. No na objavljenim faksimilima nema njegova potpisa.
Saopšteno je i da će budućem sastanku „sinoda” prisustvovati kao „gost” izvjesni СЕРГЕЙ РОМАНОВИЧ, našoj javnosti nepoznatog porijekla, za koga tvrde da je „episkop” i čak najavljuju mogućnost da i taj bude član Mihailova „sinoda”. Романович, napomenimo, već neđeljama piše saopštenja na Mihailovom sajtu.
I ni manje ni više, Mihailo i stranac Minihofer, tvrde da su ukinuli važeći Ustav Crnogorske pravoslavne crkve; i donijeli odluku o „raščinjenju episkopa Borisa (Bojovića)”!

Evo u cjelosti što su napisali:


„Sveti arhijerejski sinod u sastavu: arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo; arhiepiskop kotorski i primorski g. Simeon; episkop ostroško-nikšićki i argentinski g. Gorazd donio je juče SINODALNI AKT, a zbog skorijih dešavanja kojima se ubrzano vrši napad na Crnogorsku pravoslavnu crkvu u cilju njenog rušenja, te s toga i hitnosti donošenja odluka koje može donijeti samo Sveti arhijerejski sinod.
Dokument, sa potpisom njegovog blaženstva mitropolita Mihaila je POSLAT PONAOSOB NA POTPIS i ovjeru njihovim preosveštenstvima arhiepiskopu kotorsko-primorskom Simeonu i episkopu ostroško-nikšićkom i argentinskom Gorazdu.

SINODALNI AKT

1) Sveti arhijerejski sinod zauzima jasan i jedinstven stav povodom raskolničkih i necrkvenih aktivnosti koje sprovodi episkop Boris (Bojović) sa grupom sveštenika, koje su rezultirale njegovim nekanonskim samoproglašenjem za Mitropolita, 3. septembra 2023. S tim u vezi donosimo odluku o raščinjenju episkopa Borisa (Bojovića), čime se on vraća u red laika;

2) Mitropolit Mihailo NE MOŽE UPRAVLJATI Crkvom bez saglasnosti ostalih episkopa u svetom arhijerejskom sinodu. Iz tog razloga crkveni PEČATI moraju stajati KOD OSOBE OD POVJERENJA, uz saglasnost svih članova svetog arhijerejskog sinoda;

3) Crnogorska pravoslavna crkva negira bilo kakvu kanonsku saradnju sa ruskom crkvom koju predstavlja PUKOVNIK i mitropolit Serafim (Leonid) Prokopjev.

4) PONIŠTAVA SE USTAV Crnogorske pravoslavne crkve iz 2022. godine, koji nije donešen u validnoj proceduri;

5) Episkopija kotorsko-primorska se uzdiže u rang ARHIEPISKOPIJE, uz PRAVO REGISTRACIJE kod državnih organa u svojstvu pravnog lica, u okviru Crnogorske pravoslavne crkve;

6) Prihvata se prisustvo episkopa Sergija Romanoviča na śednici svetog sinoda u SVOJSTVU GOSTA. Njegov prijem u Crnogorsku pravoslavnu crkvu, KAO ČLANA SVETOG SINODA će se naknadno razmatrati;

7) Śednice svetog arhijerejskog sinoda MOGU BITI I ELEKTRONSKE, u skladu sa potrebama svetog arhijerejskog sinoda, što treba amandmanski verifikovati na narednoj śednici svetog arhijerejskog sinoda, u odnosu na Ustav Crnogorske pravoslavne crkve, a najkasnije do 31. oktobra tekuće godine.
Ove odluke svetog arhijerejskog sinoda su obavezujuće i imaju pravnu snagu u okviru Crnogorske pravoslavne crkve i pred NADLEŽNIM CIVILNIM ORGANIMA” (kraj saopštenja).
Jasno je, dakle, da na Cetinju nije održan nikakav regularni Sinod, po važećem Ustavu Crnogorske pravoslavne crkve; i da Mihailo sa dvojicom-trojicom stranih državljana nekanonskim aktima, saopštenjima, prepiskama… nastavlja kompromitaciju obnove kanonske Crkve.



Antena M

Posjeta : 66