0
Vučićev plan - igra na Abazovića i Milatovića
Crna Gora da uđe u OB - prije izbora!

    Analitičar iz Beograda Bojan Panaotović, blizak vlastima u Srbiji, predložio je, u autorskom tekstu za prorežimski srpski portal Borba, da bi Crna Gora u regionalnu inicijativu „Otvoreni Balkan“ trebalo da uđe odmah nakon inauguracije novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića, a prije prijevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 11. jun.
Panaotović je žurbu Beograda objasnio podatkom da, kako tvrdi, 66 odsto građana Crne Gore podržava tu inicijativu.

„PRIJE TURISTIČKE SEZONE“

- Imajući u vidu da je za pozitivne, dobrohotne i dobrosusjedske inicijative uvijek dobro i pravo vrijeme, bilo bi politički racionalno, pragmatično i za crnogorsku ekonomiju korisno da ključni donosioci odluka u ovom momentu, premijer Abazović i novoizabrani predsjednik Milatović, prije početka turističke sezone i novih izbora, donesu odluku o pristupanju Crne Gore „Otvorenom Balkanu“. Period između inauguracije i novih parlamentarnih izbora je dovoljno dug da bi se ova odluka mogla donijeti - napisao je Panaotović u autorskom tekstu.
Prema njegovim riječima, jednu ovakvu odluku donosi vlada, ali novi predsjednik svojim autoritetom i legitimitetom može da „zacementira ovo pitanje svojom podrškom“.
- Novoizabrani predsjednik Jakov Milatović rezolutno je, nedvosmisleno, nedjelju dana uoči izbora 2. aprila, na debati predsjedničkih kandidata na RTCG, naglasio da je on zagovornik ulaska Crne Gore u „Otvoreni Balkan“" - podsjeća Panaotović.
Tu regionalnu inicijativu, iza koje stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, od šest država regiona podržavaju svega tri, dok su Crna Gora, Kosovo te Bosna i Hercegovina – protiv.
Očigledna žurba Beograda, očitovana kroz stav prorežimskog analitičara Panaotovića, dovodi se u vezu i sa stavom novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića da bi nova vlada trebalo da donesu tu odluku. Međutim, to je i problem Beograda, imajući u vidu da, ukoliko novi premijer bude Milojko Spajić, koji se do sada protivio članstvu Crne Gore u „Otvorenom Balkanu“, inicijativa o hitrom priključenju mogla bi se ,,naći na čekanju“. Zbog toga Vučić, prema saznanjima Pobjede, igra na Milatovića i Abazovića.
Tačnije: na njihov snishodljiv stav i prema Vučiću i, još više, prema toj kontroverznoj regionalnoj inicijativi.
- Time, dakle, Milatović i Abazović, ali i ostali koji zagovaraju ovu ideju, jednim udarcem ubijaju više muva. Najprije, donose dobru odluku za građane Crne Gore i njenu ekonomiju, takođe, u susret izborima donose odluku koju podržava većina birača u Crnoj Gori i, na koncu, donose odluku koja korespondira sa raspoloženjem i planovima dominantne svjetske sile - tvrdi Panaotović.

POZIVANJE NA SAD


Srpski analitičar se poziva i na pozitivan stav zvaničnika SAD po tom pitanju.

U nizu afirmativnih i izričitih stavova o „Otvorenom Balkanu“ u posljednjih nekoliko godina smo čuli Gabrijela Eskobara koji je ponovio da SAD, bez dvojbe, podržavaju „Otvoreni Balkan“, tvrdi Panaotović.
Ako navedenim činjenicama, kako navodi, dodamo jasnu i neupitnu poziciju Abazovićeve Ure, DF-a, SNP-a, ako imamo u vidu da su Demokrate od ranije rezerve prema ovoj inicijativi, u posljednjih nekoliko mjeseci evoluirale do stava da „nemaju ništa protiv ulaska Crne Gore u OB“, kao i činjenicu da dio albanskih partija i lidera takođe podržava „Otvoreni Balkan“, dolazimo do jasne i poprilično precizne računice da se podrška „Otvorenom Balkanu“ i kada je riječ o biračkom tijelu i kada je riječ o partijama koje će biti zastupljene u Skupštini nakon 11. juna kreće oko brojke od 66%, odnosno dvotrećinske većine.
Da je Srbija veoma nestrpljiva, svjedoči i izjava premijerke Ane Brnabić koja je pozvala Bosnu i Hercegovinu da razmisli o priključivanju inicijativi „Otvoreni Balkan“, a Crnu Goru da se ,,uključi više“, navodeći da ta inicijativa nema veze s politikom, ali da bi doprinijela smanjenju tenzija.
- Molim sve iz BiH da razmisle o uključivanju u inicijativu „Otvoreni Balkan“. To nema nikakve veze sa politikom, osim što će smanjiti tenziju - kazala je Brnabić u govoru na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru održanom krajem prošle neđelje.
Navodeći da bi u vezi sa „Otvorenim Balkanom“ ,,dobrodošla i veća uključenost Crne Gore“, ona je navela da se ta inicijativa odnosi na otvaranje granica, protoka ljudi, kapitala i usluga.





Posjeta : 145