2
Sa svečane sjednice Skupštine Glavnog grada, povodom “19.decembra” - Dana oslobođenja Podgorice
U nikada manje evropskoj Crnoj Gori - radili evropski!

    - Sve što smo radili i tokom ove i tokom prethodne četiri godine, bilo je motivisano tom idejom - da se bude dostojan predaka, njihove žrtve i svijetlog primjera, i da se, jednako tako, našim potomcima ostavi grad, odnosno svijet, jer svaki grad jeste i svijet za sebe, bolji od onoga koji smo sami naslijedili. Vjerujem da nijesmo iznevjerili one čije su duše našle mir u veličanstvenoj pobjedi nad fašizmom. I vjerujem, jednako tako, da smo onima kojima pripada budućnost ovog grada dali primjer kako se čuva uspomena na tu pobjedu i kako se čuva sopstvena sloboda kako bi i sami bili pobjednici - istakao je Vuković.   
- Vjerujem, jer smo Podgorici dali sve što smo imali. Vjerujem, jer smo interes grada i zadovoljstvo njegovih stanovnika pretpostavili sopstvenim. Vjerujem, jer smo učinili da i drugi vjeruju ne samo da je to moguće, već da baš tako i treba i mora. Ponosan sam na to. Više od ijednog mosta, bulevara, parka, dječjeg igrališta ili sportskog poligona, više od sjajnih rezultata koje smo skupa postigli, ponosan sam na način na koji smo do njih došli - kazao je gradonačelnik, dodajući da upravo zbog načina na koji je Glavni grad vođen u prethodnom periodu, u nikada manj evropskoj Crnoj Gori, Podgorica nikada nije bila više evropska. Vuković je zahvalio svima koji su dali značajan doprinos da Podgorica postane bolje i ljepše mjesto za život - ukazao je aktuelni gradonačelnik Glavnog grada dr Ivan Vuković na svečanoj sjednici Skupštine Podgorice, povodom Dana oslobođenja glavnog grada Crne Gore, na kojoj su Nagrade “19.decembar” - najvažnijeg priznanja grada, uručene proslavljenoj rukometašici Jovanki Radičević i interpretatoru i izvođeču tradicionalne crnogorske muzike Zdravku Đuranović. 

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Skupštine Glavnog grada dr Đorđe Suhih ističući da danas svi odajemo počast onima koji su se tih hladnih decembarskih dana suprotstavili daleko moćnijem protivniku jednom od najvećih zala u dvadesetom vijeku - fašizmu. 
- Nijesu se oni tada dijelili ni po naciji, ni po vjeri, a sasvim sigurno ni po partijskoj pripadnosti. Oni su tada pobijedili zato što su bili jedinstveni, a mi danas, iako na svu sreću nemamo takvog protivnika, probleme današnjice možemo riješiti samo svi zajedno. Razlike su prirodna stvar, ali su u našoj Crnoj Gori i Podgorici otišlo možda i predaleko. Moramo shvatiti da taj put nije put progresa, te da moramo suzbiti negativne emocije i raditi zajedno na stvaranju društvene platforme i konsenzusa oko najbitnijih pitanja, koji će značiti mir, napredak, ubrzan korak s univerzalnim evropskim vrijednostima kojima, nadam se, svi težimo”, kazao je Suhih i istakao je da smatra da svi želimo dobro gradu i građanima, ali da su nam različiti putevi do tog cilja. “Ako nam je svima isti cilj, onda ćemo, bez obzira na trajanje i trase puta, doći do njega. A cilj jedino može biti Podgorica kao moderna, evropska metropola i Crna Gora kao dio evropske unije. Tu smo da se utrkujemo u nesebičnoj odgovornosti, ljubavi i napretku prema našem zajedničkom gradu i državi - kazao je Suhih.

Studentske nagrade


- Drago mi je da se ova lijepa tradicija nastavlja, koja ima za cilj da afirmiše akademske rezultate i da istakne one najbolje kojima pripada budućnost našeg grada. Kao gradonačelnik i kao univerzitetski profesor, imam potrebu da ovom prilikom sa vama budem i iskreniji od onoga kako to protokol nalaže i da kažem da budućnost može izgledati drugačije u zavisnosti od toga kako mi doživimo priliku koja nam se pruža, odnosno obavezu koju imamo prema gradu i prema državi. Molim vas da ovu studentsku nagradu shvatite kao dugotrajnu i dugoročnu obavezu, jer ukoliko vi ne budete Podgoricu i Crnu Goru mijenjali na bolje i ukoliko u narednim godinama ne uspijemo da ispletemo jednu mrežu samosvjesnih, samouvjerenih pojedinaca, ljudi koji znaju šta žele i koji baštine prave vrijednosti u svakom vremenu, bez obzira na to šta je aktuelana moda, mi nećemo postići željene rezultate. Mi računamo na vas i ja sam apsolutno siguran da nas nećete iznevjeriti - poručio je gradonačelnik Vuković na tradicionalnoj svečanost povodom dodjele Studentske nagrade za 2022.
Nagrade su dobili Milica Damjanović, Sara Dragićević, Dušica Mandrapi, Marija Vušanović, Jovana Jovanović, Danilo Planinić, Nikola Radonjić, Dušan Subotić, Helena Perović, Ana Ivanović, Sofija Lopičić, Alma Osmanagić, Ana Pavićević, Iva Vujisić, Jana Vujisić, Anđela Maraš, Teodora Vujačić, Jana Dragaš, Milica Đurašković, Nina Kekić, Vuk Popović, Anika Brnović, Katarina Strugar, Anđeča Kovijanić, Ema Nikočević, Aleksandra Todorović, Danilo Marinović, Nataša Šćepanović, Ana Stijepović, Jovana Zlatičanin, Balša Damjanović. 




Posjeta : 219