1
Snimak sa aerodroma raskrinkao neistine jednog od lidera proruskog i prosrpskog DF
Policija će istražiti - Kneževiće!

    Tužilac Haris Šabotić je iste večeri ocijenio je da u postupanju ostalih aktera incidenta, mimo Gardaševića, nema elemenata za krivično gonjenje i dao instrukciju da pregledom snimka policija utvrdi da li su počinili, eventualno, neki prekršaj – kazao je izvor iz Uprave policije.

Tužilac Haris Šabotić koji je postupao u slučaju incidenta na aerodromu u Golubovcima, nakon što je okrivio Cetinjanina Ivana Gardaševića za ugrožavanje sigurnosti poslanika Milana Kneževića, naložio je policiji da utvrdi da li u postupanju ostalih aktera, možda, ima elemenata prekršajne odgovornosti – potvrđeno je Pobjedi u Upravi policije.
- To je tužilac naložio iste večeri. Ocijenio je da u postupanju ostalih aktera incidenta, mimo Gardaševića, nema elemenata za krivično gonjenje i dao instrukciju da pregledom snimka policija utvrdi da li su počinili, eventualno, neki prekršaj – kazao je naš izvor iz Uprave policije.


TUŽILAŠTVO SE NE OGLAŠAVA


Iako je incident, koji se dogodio u srijedu popodne 7. decembra, izazvao žestoku reakciju javnosti, a pogotovo nakon što je portal Pobjede u četvrtak ekskluzivno objavio snimak ovog događaja koji su zabilježile sigurnosne kamere aerodromske zgrade, iz Osnovnog državnog tužilaštva se nijesu oglašavali.
Snimak je potpuno raskrinkao laži jednog od lidera parlamentarne većine, proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta Milana Kneževića i njegovu lažnu krivičnu prijavu protiv Gardašavića.
Na video-zapisu jasno se vidi da su Knežević i njegov pratilac, koji mu je, kako se vjeruje, obezbjeđenje – Dušan Knežević nasrnuli na Cetinjane, kao i to da ih je Dušan Knežević više puta udarao.
Tužilaštvo nije našlo za shodno da javnosti objasni po kom kriterijumu je tužilac Šabotić podržao Kneževićevu prijavu i okrivio Ivana Gardaševića za ugrožavanje sigurnosti i uz to mu odredio pritvor (zadržavanje) do 72 sata.
Gardašević je, ipak, pušten na slobodu nekoliko sati kasnije, nakon što je njegov branilac uložio žalbu na rješenje o zadržavanju, a sudija za istragu, kako mu zakon i nalaže, postupio u hitnoj proceduri i utvrdio da nema elemenata za pritvaranje Cetinjanina.
Iz Osnovnog suda još u četvrtak su saopštili razloge zbog kojih je Gardašević pušten na slobodu, pojašnjavajući i koje elemente podrazumijeva krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.
- Kako ovo krivično djelo čini onaj ko ugrozi sigurnost neke osobe prijetnjom da će napasti na život ili tijelo te osobe ili njemu bliske osobe, a kako je Milan Knežević policijskim službenicima u svojoj izjavi jasno naveo da nije čuo da mu je neko prijetio smrću ili slično, a jeste mu uputio riječi: „Pipune“, a nakon što ga je ovaj upitao da li ima neki problem, osumnjičeni mu je odgovorio:
- Ima, mnogo ti lijepa glava - upućujući mu pritom i psovke, sudija za istragu je našao da nema osnovane sumnje da je ovom prilikom Kneževiću upućena bilo kakva, a kamoli kvalifikovana prijetnja da će napasti na njegov život ili tijelo – saopštili su iz Osnovnog suda.
Naglasili su, pored ostalog, i da se na snimcima video-nadzora uočava kako Dušan Knežević inicira fizički sukob sa Gardaševićem, koji je taj sukob prethodno pokušao da izbjegne, udaljavajući se.
Gardaševićev advokat Nikola Martinović kazao je Pobjedi da je odluka postupajućeg tužioca za brigu, te da je zastrašujuće da bi, da nije bilo snimka, Ivan Gardašević sigurno ostao u pritvoru i bio optužen, a možda i osuđen.
- Najveći apsurd je i strašno je što Dušan Knežević napada najstarijeg od ove trojice – 74-godišnjeg oca Ivana Gardaševića i tek zatim pokušava i uspijeva da udari Ivana. Sve se to vidi na snimku – podsjetio je Martinović, koji je uvjeren da je dežurni tužilac odlučio da pritvori Gardaševića iz „golog straha“ od reakcije javnosti.
U napadu je, kako smo već objavili, povrijeđen Ivan Gardašević, a sudeći prema medicinskoj dokumentaciji, povredu je zadobio od udara nekim predmetom, najvjerovatnije, metalnim boksom. Njegov otac, iako ga je Dušan Knežević udario više puta, nije želio da ide kod ljekara.
Interesantno je da su se Kneževići i Gardaševići, pred policijom, nakon incidenta, dogovorili da niko ne podnosi prijavu i da svi nastave svojim putem.
Knežević se, međutim, predomislio i odmah je pošao u policiju i prijavio kako je on verbalno napadnut na aerodromu.
Ivana Gardaševića, koji je sa prijateljem namjeravao da ide u Barselonu, pred samo polijetanje aviona, policajci su povukli sa leta i priveli.


IZVINJENJE ZEKOVIĆA


Političkim saborcima Kneževića incident je poslužio da čitavog dana usmjeravaju priču kako je on napadnut zato što je Srbin, te da je napad posljedica ekstremnog crnogorskog nacionalizma. Nijesu se zaustavili ni nakon što je snimak događaja objavljen.
S druge strane, iz opozicije su pozvali institucije da do kraja istraže sve okolnosti događaja, negodujući zbog Kneževićevih manipulacija i lažnog prijavljivanja. Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković ocijenila je da je potrebno „hitno preispitati rad postupajućeg tužioca zbog nesavjesnog rada“.
Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković, koji je prvog dana nakon incidenta dao podršku Kneževiću pošto je ovaj saopštio da je napadnut na aerodromu, juče se izvinio porodici Gardašević i crnogorskoj javnosti.
- Preduzete policijske, tužilačke i sudske aktivnosti ukazuju da je incident ispred aerodromske zgrade u Golubovcima značajno drugačiji od onog kako je prvobitno predstavljeno.
Žao mi je što je taj događaj zloupotrijebljen, kroz dodavanje određenih, nepripadajućih, nestvarnih, elemenata kako bi se podstakle podjele u društvu i pokazalo da jedan dio javnosti, u koje spadaju nacionalni Crnogorci, ima navodno nepoštovanje i gaji netrpeljivost prema onima koji se osjećaju Srbima – saopštio je on, pored ostalog.
Istakao je da „poslanik u Skupštini Crne Gore Milan Knežević ima odgovornost ali i moć da doprinosi kvalitetnijim društvenim i etničkim odnosima u Crnoj Gori“ i upozorio da je obavezan „da se kod predstavljanja slučaja kršenja ljudskih prava ne vodi emocijom ili određenim političkim i drugim tendencijama, već isključivo da se drži činjenica i dokaza“.
U politički i na druge načine podijeljenom društvu, u kojem su građani naročito osjetljivi i fokusirani prema pitanjima identiteta i karaktera društva, preuveličavanje i izmišljanje kršenja ljudskih prava, čemu svjedočimo i u konkretnom slučaju, su naročito opasni jer mogu da se prepoznaju i shvate kao javno podsticanje na nasilje – upozorio je Zeković.
Grupa građana Cetinja i juče se oglasila negodujući zbog, kako su naveli, iskrivljavanja istine u saopštenju Kneževićeve Demokratske narodne partije da oni prijete državnim organima zbog događaja vezanih za incident na aerodromu.
- Pitamo tužilaštvo đe im je ažurnost da postupe po zakonu i privedu Kneževića zbog brutalnoga napada na naše sugrađane Gardaševiće?! Ako Kneževića štiti poslanički imunitet, što je to što štiti njegovoga gorilu – napisali su oni, pored ostalog.
Knežević je javno saopštio i kako će on i njegovo obezbjeđenje ubuduće biti naoružani, ali, prema dostupnim informacijama, nijedna nadležna institucija nije ga pozvala na odgovornost i razgovor povodom ove prijetnje, jer je u Crnoj Gori zabranjeno nošenje oružja. 




Posjeta : 335