0
Subotički sastav na “Mjesecu poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2022”
Premijerno nastupa - „SUper Sax 4”!

Premijerni koncertkvarteta saksofona „SUper Sax 4” iz Subotice - u skopu manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2022” - biće večeras od 20 priređen u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice (ul. Marka Miljanova 4).
SUper Saksofon Kvartet je kvartet saksofona sastavljen od priznatih muzičara: Gabor Bunford (sopran, alt), Maks Kočetov (alt), Adam Klem (tenor) i Jasna Jovićević (bariton). Svi članovi/ce su iskusni vođe bendova, kompozitori i odlični improvizatori. Iako se njihov kvartet glatko stapa u zajednički zvuk, sadrži i individualne muzičke izraze. Repertoar Super Saksofon kvarteta uključuje originalnu, savremeno komponovanu i improvizovanu muziku kao i moderni džez. Intenzitet i dinamika harmoničnosti koju stvaraju četiri saksofona, pružaju autentičnu atmosferu i muzički doživljaj koji nije zanimljiv samo ljubiteljima džeza i savremene muzike, već i široj publici.



Jasna Jovićević (bariton saksofon) je diplomirala na odsjeku za džez saksofon na Akademiji Franc List u Budimpešti, magistrirala je muzičku kompoziciju na Univerzitetu Jork u Torontu, a trenutno radi na doktorskoj disertaciji iz teorije umjetnosti u Beogradu. Predaje muzičku metodologiju i podučava jogu. Osvojila je više prestižnih međunarodnih nagrada na takmičenjima kao i rezidencijalne stipendije za umjetnike širom Evrope, SAD, Kanadi i Indiji. Nastupala je sa istaknutim muzičarima, a kao što su bunjar Hamid Drejk i gitarista Majk Stern. Izdala je šest solo albuma autorske muzike i desetak albuma kao članica raznih ansambala. Osnivačica je mnogih obrazovnih muzičkih projekata koji afirmišu rodnu ravnopravnost, kao i umjetnost i nauku u muzičkim istraživanjima. Vodi NSJO - Žene Balkana u džezu.
Adam Klemm (tenor saksofon) je diplomirao i magistrirao džez saksofon na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Gracu, Austrija. Kao vođa benda izdao je tri CD-a autorske muzike i mnoge druge kao član benda. U posljednjih 13 godina redovni je član i solista Big benda RTV Slovenije, te je imao čast da dijeli binu sa džez velikanima kao što su Majk Stern, Džo Lovano, Piter Erskin, Nikolas Pejton i Kurt Eling.
Gabor Bunford (alt i sopran saksofon) diplomirao je klarinet i klasični saksofon na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Svirao je sa Đorđem Balaševićem, Vladom Georgievim, Šabanom Bajramovićem, Jelenom Tomašević, Dinom Dvornikom, Masimom Savićem i mnogim drugim muzičarima. Radi kao nastavnik klarineta u Muzičkoj školi u Subotici i kao docent za saksofon na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Član je i solista Novosadskog Big Benda, kao i umjetnički direktor međunarodnog džez festivala Jazzik u Subotici. Dobitnik je nagrade Ferenc Bodrogvari koju dodjeljuje grad Subotica.
Maks Kočetov (alt saksofon) je studirao umjetnost i kulturu na Međunarodnom slovenačkom univerzitu i Državnom muzičkom fakultetu R.M. Gliera u Ukrajini, gdje je nastupao sa svjetski poznatim muzičarima i džez orkestrima (Big bend Aleksandra Šapovala, Din Braun, Frenk Lejsi, Stiv Logan, Erik Merijental i drugi). Od 2006. godine živi i radi u Beogradu, a 2010. godine postao je glavni alt saksofonista Big benda Radio televizije Srbije (RTS). Maks je snimio dva autorska albuma i nastupao je na brojnim džez festivalima širom Srbije i Evrope.





Posjeta : 333