2
Prema pisanju “Blica”
Montgomeri namještao poslove !

         Bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Vilijem Montgomeri svojim uticajem na vlasti u Beogradu obezbjedio je kompaniji „Hasi siting“ iz Mejna u SAD da na međunarodnoj licitaciji dobije vrijedan ugovor u Srbiji.
       Kako „Blic“ saznaje, senatorka iz Mejna Suzan Kolins prihvatila je da na tenderu zastupa firmu „Hasi siting“. Iskoristivši svoje veze sa Montogomerijem uspjela je da toj firmi obezbjedi profitabilan posao.

       Kolinsova je u svojoj redovnoj kolumni za lokalne novine napisala da je „Hasi“ imao jaku konkurenciju u nadmetanju za ovaj ugovor i da joj je drago što „je tijesno sarađivala sa američkim ambasadorom u Srbiji Vilijemom Montgomerijem, kako bi srpske vlasti na pravičan način razmotrile ponudu“ ove američke firme.
         
Evropske firme bile u prednosti

       - Lično sam razgovarala sa ambasadorom Montgomerijem i zamolila ga da on i njegovo osoblje u ambasadi pomognu „Hasiju“ na sve moguće načine. Ambasador se posle toga sastao sa članovima komiteta zaduženog za projekat „Arene“ i obavio brojne telefonske razgovore da bi se založio za to da se ponuda „Hasija“ pravično uzme u razmatranje. Ta intervencija je bila ključna zbog toga što su Srbi bili izloženi snažnom političkom pritisku da se opredjele za evropsku a ne za američku firmu - napisala je Kolinsova.
       „Hasi“ će ugraditi 15.000 sedišta u beogradskoj sportskoj dvorani, koja je podignuta još krajem 90-ih. Radovi su prekinuti 1999. za vreme rata u Srbiji i „Arena“ je od tada stajala kao građevinski kostur. Danas se, ipak, u nju ugrađuju sjedišta i sve drugo što je potrebno za boravak gledalaca; tako da će „Arena“ biti otvorena za svoj prvi događaj - košarkaški turnir - u julu ove godine.



Blic

Posjeta : 1315