1
Predsjednik Crne Gore prisustvovao Ceremoniji obilježavanja stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata u Parizu
Poslije tragične aneksije - na svom mjestu!

    - Evo nas, opet, kao nezavisna i suverena država na svom dostojanstvenom mjestu, ravnopravno među evropskim i svjetskim partnerima u onom gradu u kojem je crnogorska stolica ostala prazna, nakon što smo kao zemlja pobjednica izašli iz Prvog svjetskog rata i naravno nakon tragične aneksije od Srbije, zbog koje je Kraljevina Crna Gora i ušla u taj rat. To govori o grandioznom podvigu generacija tokom proteklih 100 godina, koji su ostvarile podižući Crnu Gori iz pepela i obezbjeđujući joj istorijski zasluženo mjesto na evropskoj i svjetskoj pozornici - poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović iz Pariza, gdje je prisustvovao Ceremoniji obilježavanja stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata.

Predsjednik Đukanović je, takođe, prusustvovao i inauguraciji Pariskog mirovnog foruma na kojem su govorili potpredsjednica savjeta Pariskog foruma za mir Triša Šeti, predsjednik Francuske Emanuel Makron, njemačka kancelarka Angela Merkel i Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.
Predsjednik je poklonio Biblioteci mira u Parizu knjigu "Istorija Crne Gore" na francuskom jeziku istaknutih crnogorskih autora Živka Andrijaševića i Šerba Rastodera.
Na margini događaja, predsjednik Đukanović je imao priliku da se pozdravi i razgovara s brojnim učesnicima događaja, od Emanuela Makrona, i svih lidera iz regiona, do Angele Merkel, Taipa Redžepa Erdogana, Pedra Sančeza, Petra Porošenka, Nikosa Anastiasidisa, Andreja Babiša, Nikole Pašiniana, Žan Klod Junkera, Antonija Tajanija, Jensa Stoltenberga, Torbjorna Jaglanda i dr.
U drugom dijelu dana, Predsjednikova supruga Lidija Đukanović učestvovala je u odvojenom programu koji je Brižit Makron priredila za supružnike šefova delegacija, uključujući i obilazak dvorca Versaj.
Crnogorska delegacija je prisustvovala koncertu za mir Kraljevske opere dvorca Versaj i Bečke filharmonije.
Nakon završetka zvaničnog dijela programa, Predsjednik Đukanović je dao i opširan intervju za Figaro.
Posjeta : 136