0
U rekonstrukciju Gimnazije „Slobodan Škerović“ uloženo 1,2 miliona eura
Stiču znanje - štede energiju!

- U prethodnom periodu smo kroz projekat sa KfW bankom, kroz koji je rekonstruisana i Gimnazija, rekonstruisali preko 20 objekata. Želim da se zahvalim na strpljenju, te na razumijevanju direktorice i učenika da je ovo zajednički projekat. Pritom, naglašavam da mi često energetsku efikasnost prikazujemo kao frazu, ali ona u principu znači da učenici i profesori borave u toplom prostoru u kome nema vlage, sa odgovarajućem rasvjetom i uz uštede - istakla je ministarka ekonomije Dragica Sekulić, po završetku rekonstrukcije Gimnazije „Slobodan Škerović“, zadovoljna da je sačuvan njen autentičan izgled.

- Ukupna vrijednost obrazovnih investicionih projekata koji su završeni ove godine ili su u toku, je 30 miliona eura. U okviru projekta energetske efikasnosti smo, pored Gimnazije, završili radove na resursnom centru „Podgorica“, radi se na što skorijem završetku radova na resursnom centru „1. jun“, a radovi na dvije mojkovačke škole se završavaju u novembru. To radimo ne zato što ne znamo šta ćemo sa novcem, već upravo zato što prepoznajemo važnost obrazovanja. Govoreći o gimnaziji „Slobodan Škerović“ ministar je rekao: Ova škola je 111 godina rasadnik znanja, kulture i dobrog ponašanja, i njen rad vođen je potrebom unapređenja sebe i društva, te joj možemo dati epitet najprestižnije crnogorske škole - ukazao je ministar prosvjete dr Damir Šehović.
Direktorica Zoja Bojanić – Lalović predstavila je prisutnima proces rekonstrukcije i poručila:   
- Gimnazija nije samo obrazovna ustanova, već svojevrsni kulturno-istorijski spomenik i mjesto okupljanja. Ono što je važno jeste da ona mora ostati autentična, jedinstvena i arhitektonsko zdanje kome se svi dive, a sada samo sija novom ljepotom.
Izvedeni radovi obuhvataju: zamjenu krovnog pokrivača, postavljanje tremoizolacije na tavanu, sanaciju fasade, zamjenu cijevne mreže i radijatora, zamjenu svjetiljki, moleraj, djelimičnu zamjenu podova, instalaciju računarske mreže i ostale radove.
Sredstva za finansiranje Programa energetske efikasnosti, u okviru kojeg je rekonstruisana i Gimnazija, su obezbjeđena od strane KfW banke u ukupnom iznosu od 22,743 miliona eura. Implementacija druge faze Programa je u toku i biće završena do kraja 2020. godine. Vrijednost izvedenih i ugovorenih radova na objektima iz faze II iznosi 11,3 miliona eura, od čega je 10 miliona utrošeno na poboljšanje obrazovnih ustanova.
Kroz ovaj Projekat povećavamo energetski efikasne kapacitete i stvaramo bolje uslove za funcionisanje i rad u obrazovnim ustanovama.
Posjeta : 240