0
Nova knjiga Triva Zolaka biće sjutra predstavljena u KIC "Budo Tomović"
Između korica - „Ponosna generacija“!

             Nova knjiga Triva Zolaka „Ponosna generacija“, inicirana sedamdedetogodišnjicom od povratka bivših učenika iz Čehoslovačke, koji su dali veliki doprinos u obnovi bivse SFRJ - jedan od njih bio je i autor - biće sjutra od 19 predstavljena u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Uz Zolaka, o knjizi će govoriti i akademik profesor Milica Kostić. Gosti večeri biće učenici Umjetničke škole za muziku i balet "Vasa Pavić" violinisti Viktor Huter i Milutin Radulović iz klase profesora Marka Simovića.

„Krajem septembra se navršilo 70 godina od povratka blizu 3000 jugoslovenskih omladinaca iz Čehoslovačke, koji su izučavali razne zanate u vremenu 1946-1948 godine. Prekinuli su tada školovanje u znak protesta zbog objavljenih neistina u Rezoluciji Infombiroa komunističkih zemalja protiv Jugoslavije, KPJ i njenog rukovodstva. Ovi učenici su odmah nastavili učenje u preduzećima u svojoj republici i već sljedeće godine postali kvalifikovani majstori. Oni su nakon toga postali osnovni stručni kadar za obnovu porušene industrije i izgradnju novih fabrika u Jugoslaviji. Mnogi su završili tehničke škole i fakultete, da bi svojim znanjem značajno pomogli u izgradnji nove industrije.
Da bi se sačuvala uspomena za pruženu pomoć Vlade Čehoslovačke u obrazovanju jugoslovenskih stručnih kadrova za obnovu porušene zemlje, kao i uspomena na jednu čitavu mladu generaciju koja je sa ljubavlju učila i hrabro se suprostavila klevetama IB protiv njihove zemlje, Nevladino udruženje „Moć znanja“ iz Bara i IGP „Pegaz“ iz Bijelog Polja su izdali knjigu životnih priča dvadesetak bivših učenika u Čehoslovačkoj, knjigu „Ponosna generacija“. Autor i publicista Trivo Zolak, jedan od bivših učenika u ČSR, zahvaljuje se preživjelim učenicima i potomcima većine onih kojih su već preselili u vječnost, što će svojim prisustvom na promocijama knjige u glavnim gradovima bivši jugoslovenskih republika osvježiti uspomene na jednu čitavu generaciju stručnih kadrova koja je sa velikim elanom obnovila poručenu industriju i izgradila mnoge nove fabrike.
Nažalost, zagriženi nacionalisti su za svoj i tuđi interes razbili Jugoslaviju, porušili u besmislenom ratu mnoge ranije izgrađene objekte i prouzrokovali smrt više od stotinu hiljada njenih stanovnika. Raspadu bivše jugoslovenske industrije doprinijele su i neopravdane sankcije Savjeta bezbjednosti UN, što je izazvalo gotovo potpuni zastoj proizvodnje i ogromnu nezaposlenost radnika. Time je nanešena neprocjenjiva šteta za sve generacije stanovnika bivših jugoslovenskih republika. Nove generacije iz svega toga treba da izvuku trajnu pouku.“ Trivo Zolak

Posjeta : 159