0
Konkursu za dodjelu sredstava iz Fonda za kvalitet i talente
Pola miliona eura - za promociju vrijednosti!

             Osnivanjem Fonda za kvalitet i talente promovišu se prave vrijednosti i društvo usmjerava na svoj najbolji dio: najbolje nastavnike, učenike i škole, poručeno je danas na radom sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića sa medijima povodom konkursa za dodjelu sredstava iz Fonda, koji je raspisan prije nekoliko dana.

Ministar Šehović rekao je da se po prvi put ovolika sredstva izdvajaju za talente i najbolje nastavnike, kao i da je cilj Fonda bio transparentna, redovna i sistemska, umjesto ad hoc dodjele sredstava. Po ovom konkursu će, kako je najavljeno, iz Fonda biti dodijeljeno oko pola miliona eura. Nagrade će se, u zavisnosti od kategorije za koju se dodjeljuju, kretati od 500 do 2000 eura, a prosjek nagrada će biti 1000 eura. Ministar je objasnio da će se dodijeliti oko 500 nagrada učenicima i nastavnicima, dok će sredstva školama biti dodijeljena po nešto drugačijoj proceduri:
- Konkursnu dokumentaciju učenici i nastavnici predaju do 20. oktobra, a odluka će biti donijeta do kraja novembra. No, nezavisno od konkursa, jedan dio učenika će po automatizmu dobiti nagradu iz sredstava Fonda, i to oni koji su prošle godine osvojili nagradu na državnom takmičenju u znanju u organizaciji Ispitnog centra Crne Gore, ili međunarodnom takmičenju u znanju u koordinaciji Ispitnog centra Crne Gore.
Ministar je posebno istakao da su članovi Komisije koja će vršiti pregled dokumentacije takvi da garantuju potpunu transparetnost i profesionalnost, jer Komisijom predsjedava Ljubiša Stanković kao predstavnik CANU, ali i da su članovi nevladine organizacije, strukovna udruženja, muzičke škole, Unija direktora, Ispitni centar, Centar za stručno obrazovanje, Zavod za školstvo, Ministarstvo prosvjete, Unija srednjoškolaca.
Slobodan Savović je, kao predstavnik Sindikata i član Komisije za dodjelu sredstava iz Fonda, rekao da se na ovaj način svega uvode jasni parametri u vezi sa dodjelama nagrada i na taj način se izbjegavaju paušalne ocjene o talentu i uspjehu djece ili postignućima i pregalaštvu nastavnika.
- Mi bismo voljeli da u godinama pred nama bude dodijeljeno i 1000 nagrada nastavnicima, jer mi smo tu da štitimo položaj prosvjetnih radnika i ovo je jedan od načina.
Zoja Bojanić – Lalović istakla je da Fond pokazuje da se sistemski bavimo talentima i njihovim postignućima:
- Ovime se mladima ukazuje na prave uzore i poručuje da ih podržavamo, da ih prepoznajemo i da se njima bavimo.
Posjeta : 119