0
U galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore
Promocija knjige - "Arhitektonska komunikacija"!

                Promocija knjige "Arhitektonska komunikacija: objekti kulture u Crnoj Gori 1945 - 2000", autorice dr Slavice Stamatović Vučković, docenta na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, biće sjutra od 19 priređena u galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
O knjizi će govoriti profesor dr Vladimir Mako sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, profesor dr Rifat Alihodžić sa Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, profesor mr Ana Matić sa Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju a moderatorka je Snežana Radusinović.

Dr Slavica Stamatović Vučković magistrirala je na Arhitektonskom fakultetu „Ludovico Quaroni“ Univerziteta „La Sapienza“ u Rimu kao stipendista italijanske Vlade, a doktorirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Bavi se arhitektonskim i urbanističkim projektovanjem, naučno-istraživačkim radom u oblasti istorije i teorije arhitekture, interdisciplinarnih studija, javnih objekata i javnog prostora. Jedna je od dobitnica Trinaestojulske nagrade 2009. godine.
Monografija "Arhitektonska komunikacija: objekti kulture u Crnoj Gori 1945 - 2000", u izdanju Univerziteta Crne Gore, prikazuje složen fenomen arhitektonske komunikacije kroz analizu objekata kulture u Crnoj Gori. Arhitektonska komunikacija odnosno razumijevanje arhitekture kao sredstva komunikacije je osnovno teorijsko polazište na kome je bazirana analiza i prezentacija 27 objekata kulture (domova kulture, bioskopa, spomen-domova, domova revolucije, umjetničkih galerija, domova omladine, pozorišta i domova JNA) koji su na teritoriji Crne Gore izgrađeni u periodu nakon Drugog svjetskog rata. U knjizi se, između ostalog, prikazuje i značajna arhivska građa (državnih arhiva i privatnih kolekcija) tj. projekti, fotografije i periodika, vezani za ovu vrstu arhitektonskih objekata kao i društveno-politički kontekst u kome su nastajali.
Posjeta : 180