0
Ciklus "Mladi talenti" u KIC "Budo Tomović"
Nastupaju - Luka i Đina Perazić!

          Mladi crnogorski violinista Luka Perazić nastupiće - u sklopu ciklusa "Mladi talenti" - sa pijanistkinjom Đinom Perazić sjutra od 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović", a ulaz je besplatan.
Luka Perazić je rođen 2001. u Podgorici, u muzičkoj porodici. Sa osam godina je počeo da svira violinu, u klasi prof. Vilija Ferdinandija, u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”. Sa dvanaest godina je imao prvi nastup sa orkestrom, a prvi solistički koncert kao petnaestogodišnjak.

Pohađao je seminare kod uglednih violinista i pedagoga: Romana Simovića, Mihaila Bereznitskog, Vujadina Krivokapića, Marka Josifoskog, Jaroslava Nadrzickog, Antona Martinova, Marka Radonića, Marka Simovića, gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije i kvarteta “Montenegro”.
Na brojnim takmičenjima u Srbiji, Italiji, Albaniji, Makedoniji, Češkoj i Velikoj Britaniji, osvajao je uglavnom prve i specijalne nagrade.
Đina Perazić je rođena 1997. godine, u Podgorici, u muzičkoj porodici. Od svoje šeste godine svira klavir; pohađala je Umjetničku školu za muziku i balet "Vasa Pavić", u klasi prof. Anke Asanović, gdje je završila nižu i srednju školu. Tokom školovanja je bila zapažena i nagrađivana na državnim i regionalnim tamičenjima.
Uspješno studira na Muzičkoj akademiji u Minhenu (Hochschule für Musik und Theater München), na umjetničko-pedagoškom smjeru. U toku dosadašnjih studija, u klasi prof. Sylvije Hewig-Tröscher, imala je brojne zapažene nastupe. Tri godine zaredom učestvovala na Festivalu klavira (Klavier festival), koji je ove godine održan u sklopu velikog festivala "Faust”. Akademija joj je ukazala povjerenje angažujući je i kao korepetitora na takmičenju "Jugend Musiziert". Posebno uživanje Đina nalazi u kamernom muziciranju i sviranju u različitim sastavima. Izdvaja nastup sa slovenačkim trombonistom Nikom Mirom i prvu nagradu na takmičenju "Temsig" u Ljubljani. Povodom 21. juna - Praznika muzike, priredila je koncert “Klavirski kaleidoskop” u Ministarstvu kulture na Cetinju.
Na Đinin umjetnički razvoj uticali su i brojni susreti i saradnja sa renomiranim pijanistima i pedagozima kod kojih je pohađala majstorske kurseve: Boris Kraljević, Vladimir Ovčinjikov, Jurij Kot, Vedrana Kovač, Vladimir Viardo, Polina Osetinskaya, Tatjana Prelević, Horst Leichtfried, Dmitri Baškirov i Klaus Schilde. Trenutno predaje klavir u Muzičkoj školi "MusiKreativ" u Minhenu.

Posjeta : 208