0
Peti Međunarodni plivački miting "Montenegro open 2018" za vikend u SC "Morača"
U bazenu - plivači iz 12 država!

          - Biće to ujedno za nas i test za organizaciju plivačkih takmičenja na Igrama malih zemalja Evrope naredne godine u Podgorici. Plivanje u Crnoj Gori je napredovalo tako da ćemo za vikend na mitingu imati 130 plivača iz osam klubova. Oformili su se novi klubovi i imamo mnogo više licenciranih i registrovanih plivača - naglasila je predsjednica Stručnog savjeta za plivanje Danijela Franeta na press konferenciji, najavljujući peti "Montenegro open 2018" - nalazi se u zvaničnom kalendaru Evropske plivačke federacije - koji će za vikend na olimpijskom bazenu Sportskog centra "Morača" okupiti više od 340 plivača iz 45 klubova i 12 država.

- Takmičenje će biti održano u svih pet starosnih kategorija, u olimpijskim disciplinama. U finalnim disciplinama osam najbržih plivaće u finalu, bez obzira na starosnu kategoriju. U jutarnjem dijelu dodijliće se medalje za četiri uzasnie kategorije - ukazala je Franeta.
Oba takmičarska dana kvalifikacije počeće u devet, dok je finalni dio zakazan za 18 sati. Prema propozicijama, osam najbolje plasiranih takmičara iz kvalifikacija stiču pravo nastupa u finalu određene discipline.
Tri prvoplasirana takmičara u svim individualnim disciplinama po kategoriji, odnosno tri prvoplasirane štafete, biće nagrađeni medaljama, dok će po pet najboljih takmičara i takmičarki u apsolutnoj konkurenciji dobiti novčane nagrade. Kriterijum za određivanje najboljih takmičara je zbir FINA bodova iz dvije različite discipline. Biće nagrađena i tri najbolja kluba iz Crne Gore, kao i najbolji crnogorska plivač i plivačica.
- Raduje da je miting uvršten u kalendar Evropske plivačke federacije i da je ove godine prijavljen veći broj takmičara i država učesnica. Uradićemo sve da dobrom organizacijom taj broj sljedeće godine bude još veći. Izgradnjom zatvorenog bazena Podgorica je stekla uslove za organizaciju značajnijih plivačkih i vaterpolo međunarodnih takmičenja - istakao je Samostalni savjetnik za sport Glavnog grada, Rajko Ćupić.
On je kazao da su preduzete sve mjere u cilju ispunjenja standarda za održavanje tog međunarodog takmičenja i pohvalio dobru saradnju Glavnog grada sa VPSCG.
Promoter petog međunarodnog plivačkog mitinga je evropski šampion u malim i velikim bazenima, Velimir Stjepanović. Stjepanović učestvovati na mitingu, kao član beogradskog Partizana.
On ima bronzanu medalju sa Svjetskog prvenstva u malim bazenima u Dohi 2014. godine. Na Evropskom prvenstvu u Berlinu 2014. godine osvojio je zlatne medalje u disciplinama 200 i 400 metara slobodno, a dvije godie kasnije u Londonu bio je srebrni. Zlatnu medalju osvojio je 2013. godine na Evopskom prvenstvu u malim bazenima u Herningu na 200 metara slobodnim stilom, na istom takmičenju u disciplini 400 metara slobodno bio je bronzani. Na Mediteranskim igrama u Taragoni osvojio je tri zlata i to na 200 metara delfin, 200 metara slobodno i u štafeti 4x100 slobodno, dok je srebrni bio u disciplini 4x100 mješovito.
Posjeta : 174