0
Na 38. godišnjicu od smrti nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ
Cvijeće za Tita - iz cijele Jugoslavije!

    Mnogobrojni građani iz bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije odali su danas u Kući cvijeća u Beogradu počast nekadašnjem doživotnom predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu, na 38. godišnjicu od njegove smrti.

Građani, ali i organizovani autobusi iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, krenuli su da pristižu od ranih jutarnjih časova, pa su se tako mogle videti zastave nekadašnje SFRJ, ali i buketi cvijeća za Titov grob u Kući cvijeća.
Ispred Muzeja istorije Jugoslavije su i bedževi sa Titovim, ali i likom njegove supruge Jovanke, kao i magneti. Kuću cvijeća obišli su i stranci, kao i srednjoškolci, mada su većinski dio, ipak, stariji ljudi sa prostora bivše SFRJ.
Trifun Dukovski (76) iz Skoplja dolazi svake godine 4. maja, jer, kako kaže, poštuje "ličnost druga Tita".
- Zbog toga što je zaslužio po čitavom svijetu i dao veliki doprinos za masovnost i oslobođenje mnogih zemalja iz tog vremena. Dok sam živ nastaviću ovdje da dolazim - naveo je on.
Kako je rekao, svakog 4. maja u Kuću cvijeća dolazi sa sinom i dvije unuke.
Među onima koji su došli na obilježe 38. godina od Titove smrti je i Nenad Bjeloš (61) iz Pančeva, koji nosi majicu sa Titovim likom i zastavu na kojoj piše "YU Pokret - Tito".
- U mladosti sam dolazio. Inače sam učesnik omladinskih radnih akcija, dok sam bio brigadir i akcijaš vodio sam brigade na Titov grob - objasnio je.
Prema njegovim riječima, Tito je zaslužio da mu se i poslije 38 godina odaje pošta, onako kako sadašnje vlasti to nikada neće zaslužiti.
- Dao nam je entuzijazam, dao nam je znanje, dao nam je radna mjesta, dao nam je sve moguće, zdravstvo, obrazovanje, školstvo, sve - dodao je Bjeloš.
Sa titovkom - kapom sa zvijezdama petokrakama, kao i zastavom SFRJ, iz Berlina je došla i Nena Badalin (57), porijeklom iz Hrvatske, kako bi se "poklonila drugu Titu".
- Želim da se zna da nas ima ´Jugovića´ sve više, da dolazimo iz cijelog svijeta - navela je ona.
Ona je rekla da Titov kult živi sve više i više, pogotovo "kada vidimo u kakvim državama živimo, gdje je narod gladan i siromašan", misleći na sve države bivše Jugoslavije.
Doživotni predsjednik SFRJ i predsjednik Saveza komunista umro je na današnji dan prije 38 godina u 15.05 časova. Građanima je tu vijest, sa suzama u očima saopštio RTV spiker Miodrag Zdravković, a program je prije njegovog obraćanja emitovao crno pola minuta.
Tito je sahranjen četiri dana kasnije, a sahrani je prisustvovalo više od 200 državnika iz cijelog svijeta.
Kuća cvijeća na Dedinju u Beogradu je poslednjih godina pretvorena u Muzej istorije Jugoslavije, a od Titove smrti 1980. godine, njegov grob je posjetilo oko 20 miliona ljudi.




Posjeta : 1473