0
Predstavnici Vlade Crne Gore i Svjetske banke potisali ugovor o zajmu za realizaciju Drugog projekta Institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrednog sektora u Crnoj Gori - MIDAS 2
Za razvojne iskorake - novih 30 miliona!

- Novih 30 miliona eura za nove razvojne iskorake, za nova radna mjesta u ovom sistemu, za održivost i uvećanje dohotka kod postojećíh radnih mjesta, novi impuls za ubrzani ruralni razvoj, po!sebno sjevera, za usvajanje novih standarda, posebno u bezbjednosti hrane, i jačanje institucija u ovim sektorima. Najkraće, novi MIDAS koji realizujemo sa SB na temelju uspjeha u prethodnom MIDAS projektu će značiti pretpostavke za rast konkuretnosti u sektoru poljoprivrede, pojačanja supstitucije uvoza i rast izvoza, osvajanje zahtjevnih standarda u sistemu bezbjednosti hrane - istakao je inistar poljoprivreede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović povodom potisivanja ugovora o zajmu za realizaciju Drugog projekta Institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrednog sektora u Crnoj Gori - MIDAS 2, vrijednog 30 miliona eura, koji su danas potpisali predstavnici Vlade Crne Gore i Svjetske banke

- Udruženim sredstvima možemo odgovoriti budućim izazovima u sektoru poljoprivrede, sa ključnom ambicijom - otvoriti svakog dana novo radno mjesto, a postojeća učiniti održivijim i snažnijim sa aspekta ostvarivanja dohotka farmera i preduzetnika. I dalje idemo odgovorno, odlučno, domaćinski u cilju realizacije svega onoga što su naši budući izazovi koji stoje pred našom ekonomijom, za dobro svih građana Crne Gore - poručio je Simović.
Direktorica Svjetske banke za zemlje zapadnog Balkana, Linda Van Gelder istakla je da je prvi MIDAS projekat realizovan u proteklom periodu u Crnoj Gori postao brend, što ukazuje na veliku posvećenost i Vlade i proizvođača cilju unapređenja kvaliteta i procesa proizvodnje u sektoru poljoprivrede. Van Gelder je dodala da će usvajanjem standarda najrazvijenih zemalja Evrope crnogorski proizvodi postati konkurentni i spremni za plasiranje na zahtjevnom inostranom tržistu.
Šef kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Emanuel Salinas istakao je da se, zahvaljujući kontinuiranim naporima Vlade, EU i SB, kroz prethodni projekat MIDAS, stalno unapređivao kvalitet života farmera, kvalitet proizvoda i bezbjednost hrane, zdravlje i dobrobit životinja, uz očuvanje životne sredine, i stvarale pretpistavke za održivo preduzetništvo u ovom sektoru.
Salinas se zahvalio Vladi na snažnom partnerstvu, posvećenosti Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja dosadašnjim zajedničkim aktivnostima na tom planu, i izrazio očekivanje da će nastavak projekta biti, takođe, uspješan.
Ministar finansija Darko Radunović čestitao je kolegama iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na veoma uspješno implemetiranoj prve faze MIDAS projekta. On je ujedno izrazio zahvalnost prema partnerima iz Svjetske banke koji podrškom i ulaganjima u prioritetne sektore razvoja daju doprinos ubrzanom rastu crnogorske ekonomije.
- Zadovoljstvo mi je da danas govorimo o narednoj fazi projekta, čiji je primarni cilj poboljšanje konkurentnosti crnogorske poljoprivrede i ribarstva kroz unaprijeđenu podršku Vlade u oblasti usklađivanja sa zahtjevima procesa pristupanja EU. Projekat će kroz program grantova povećati ekonomsku aktivnost u ruralnim oblastima, otvoriti radna mjesta i dopuniti privatne investicije kroz doprinos koji daju korisnici. Istovremeno, pomoći će crnogorskim proizvođačima da učestvuju na EU tržištu, i da ostvare benefite od pristupa većoj potražanji za njihovim proizvodima.
Kada je riječ o finansijskim aspektima Ugovora, ministar Radunović je kazao da je rok otplate zajma - 25. godina, grejs period - 5 godina, a kamatna stopa jednaka 6 - mjesečnom EURIBOR-u, uvećanom za fiksnu kamatnu maržu koja iznosi 1,25%.
- Dakle, riječ je o veoma povoljnim uslovima kreditiranja koji omogućavaju ravnomjernu otplatu obaveza i ne stvaraju pritisak na javne finansije - istakao je Radunović.




Posjeta : 200