1
Poslije sprečavanja podmetanja eksplozivne naprave u junu 2016.
Pronađen i -izrađivač eksploziva!

Službenici Uprave policije MUP – Centra bezbjednosti Podgorica, preduzimajući kontinuirane mjere i radnje, identifikovali su osobu koje je u junu 2016. kako se sumnja, izradila improvizovanu eksplozivnu napravu koja se aktivira pozivom sa mobilnog telefona. Radi se o T.Đ. (30) iz Podgorice. Službenici CB Podgorica su tada, 29. juna 2016. lišili slobode B.G. (33) iz Podgorice koji je, sumnja se, od T.Đ. preuzeo ovu eksplozivnu napravu velike razorne moći čija aktivacija je bila namijenjena određenom, za sada nepoznatoj osobi.

Službenici CB Podgorica, 29. juna 2016., postupajući na osnovu operativnih infomacija, izvršili su pretres kuće i drugih prostorije B.G. u jednom selu u blizini Tuzi. Tada su policijski službenici, kako su i sumnjali, u pomoćnom objektu kuće u posjedu B.G. pronašli i oduzeli improvizovanu eksplozivnu napravu velike razorne moći koja je bila povezana sa mobilnim telefonom odnosno koja se aktivira pozivom. Iako tada nisu postojali materijalni dokazi da je bilo ko osim B.G. povezan sa izradom i, kako se sumnjalo, planiranim postavljanjem i aktiviranjem eksplozivne naprave, službenici CB Podgorica su, shodno operativnim saznanjima, nastavili sa operativnim radom na ovom predmetu. B.G. je tada lišen slobode i priveden nadležnom tužiocu, zbog osnovane sumnje da je, kako je tužilac kvalifikovao, počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. B.G. se i sada, zbog ovog krivičnog djela, nalazi u ZIKS.
Službenici CB Podgorica su od tada sproveli brojne operativne i kriminalističke mjere i radnje koje su, zajedno sa vještačenjima u Forenzičkom centru, dovele do identifikovanja T.Đ. kao lica koje je, kako se sumnja, izradilo ovu eksplozivnu napravu. Inspektori sumnjaju da je B.G. od T.Đ. preuzeo ovu eksplozivnu napravu u svrhu aktiviranja, te da su rasvjetljavanjem ovog događaja spriječene posljedice po život i tijelo određene osobe kojoj je bila namijenjena a na čijoj se identifikaciji radi.
Budući da se T.Đ. već nalazi u ZIKS zbog drugog krivičnog djela, krivična prijava će protiv njega, shodno izjašnjenju nadležnog tužioca, tom tužiocu biti dostavljena u redovnom postupku, zbog osnovane sumnje da je, kako je kvalifikovano, počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.
Službenici CB Podgorica nastavljaju aktivnosti usmjerene na identifikovanje osobe kooj je, kako sumnjaju, bilo planirano da bude podmetnuta i aktivirana pomenuta eksplozivna naprava.

Posjeta : 206