1
Izložba „Magični svijet Viktora Vazarelija“ od sjutra u galerijama „Perjanički dom“ i „Klub“
Umjetnost dobila - provokaciju!

       - Likovna umjetnost, a i umjetnost uopšte, Vazarelijevim radovima dobila je jednu od najubjedljivijih provokacija na planu dinamike i dimenzionalnosti forme, a taj uistinu revolucionarni doprinos odrazio se i na polju teorije umjetnosti. Time, a posebno svojim teorijskim radovima, ovaj umjetnik ušao je u red ne samo poetski osviješćenih umjetnika, već i onih koji pripadaju prekretničarima epoh - zapisao je ministar kulture Janko Ljumović u katalogu za izložbu „Magični svijet Viktora Vazarelija“, koja će sjutra od 20 biti otvorena u galerijama „Perjanički dom“ i „Klub“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore.


Organizatori izložbe su Ambasada Mađarske u Crnoj Gori i Ministarstvo kulture Crne Gore sa partnerima: Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Barski Ljetopis, Yes event i Garaža d.o.o. Izložba je u proteklih mjesec dana prikazana na Cetinju i u Baru a u Podgorici se može pogledati do 1. avgusta.
Viktor Vazareli (1906–1997) je rođen u Pečuju, u Mađarskoj. Upisuje slikarstvo na akademiji Műhely u Budimpešti, poznatoj i kao budimpeštanski Bauhaus. Nakon svoje prve samostalne izložbe u Budimpešti 1930. godine odlazi u Pariz. Radi kao kreativni konsultant u reklamnim agencijama i kao grafičar. Njegova prva pariška izložba održana je 1944. godine u galeriji Denise René, u čijem osnivanju je i sam učestvovao. U to vrijeme bio je prepoznat kao predvodnik avangardne grupe autora koji su bili okupljeni oko ove galerije.
Umjetnički opus Viktora Vazarelija sastoji se iz slika, grafika, kinetičkih skulptura i nekoliko apstraktnih filmova. Vazarelijeve inovacije u domenu boje i optičkih iluzija postale su tokom 60-tih i 70-tih godina 20. vijeka dio popularne kulture i izvršile snažan uticaj na savremene umjetnike, industrijske i grafičke dizajnere, arhitekte, modne kreatore i mnoge druge stvaraoce.

Posjeta : 253