0
Najveće priznanje Jugoslovenske kinoteke američkom glumcu
Zlatni pečat - Džonu Sevidžu!

    Najveće priznanje Jugoslovenske kinoteke - Zlatni pečat, koje se dodeljuje za izuzetan doprinos kinematografiji, 28. februara u Beogradu uručeno je američkom glumcu Džonu Sevidžu.

Priznanje mu je na svečanosti u novom zdanju Kinoteke uručio direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.
Zelenović se zahvalio Sevidžu na svemu što je uradio za američku i svjetsku kinematografiju, ukazavši da je nagrada Zlatni pečat ustanovljena 1995. godine.
Sevidž je 30. dobitnik ovog priznanja među stranim filmskim stvaraocima.
On je podsjetio da su među dobitnicima Đuzepe de Santis, Jiri Menzel, Nikita Mihalkov, Vim Venders, Luk Beson, Žerar Deparđe i Ralf Fajns, ukazavši da su svi laureati morali da posjete Jugoslovenski kinoteku.
Sevidž je kazao da mu je velika čast što je dobio ovakvo priznanje.
Govoreći o filmu "Bićemo prvaci sveta", zbog čije je premijere ovih dana u Beogradu, Sevidž je kazao da će mu period snimanja ostati u sećanju i da je bilo veoma zanimljivo raditi sa mladim glumcima sa prostora bivše Jugoslavije.
- Atmosfera na snimanju je bila veoma dobra, bilo je veoma prijatno stvarati, mada je postojala jezička barijera - dodao je glumac, koji se proslavio ulogama u filmovima "Lovac na jelene" i "Kosa", a igrao je i u "Kumu 3" i "Tankoj crvenoj liniji".
Film "Bićemo prvaci sveta" vraća duh vremena sa kraja Drugog svetskog rata i govori o novoj energiji, novom vremenu koje kroz sport donose neki mladi ljudi, naveo je Sevidž.
On je ukazao da je tokom snimanja filma za kratko vrijeme obišao različite dijelove Srbije i da ga je dirnula individualna hrabrost ljudi, uprkos teškoćama sa kojima se suočavaju, kao i ljudi u drugim delovima svijeta, da stavaraju.
Sevidž je dodao da su u Srbiji hrana i vino izvrsni.
Posjeta : 829