1
Porez EU na gorivo za avione odložen na tri godine
Lete bez "dodatnog tereta"

       Nametanje poreza na gorivo za avione u Evropskoj uniji (EU) odloženo je za najmanje tri godine nakon teških pregovora iza scene između članica EU i SAD u sklopu Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO), koji su završili proteklog vikenda u Montrealu.
       Po pisanju Financial Timesa, svaki potez u smjeru uvođenja poreza suočiće se s oštrim suprotstavljanjem evropskih avio prevoznika, ionako već u problemima zbog visokih cijena goriva. Nekoliko prevoznika, uključujući Lufthansu, Air France i British Airways bili su prisiljeni prošle nedelje da povećaju nadoplatu za putničke karte zbog rastućih troškova goriva.


       U sklopu kompromisom postignute rezolucije pod ICAO, organizacijom u sklopu Ujedinjenih naroda, dogovoreno je da nikakvi porezi ni troškovi vezani za klimatske promjene ne mogu stupiti na snagu sve do sledećeg zasjedanja ICAO u 2007.

       SAD je tražio način kako da blokira globalno uvođenje poreza na kerozin, dok su zemlje članice EU željele "sva moguća rješenja" zadržati otvorenima, uključujući i nametanje poreza, u nastojanju da se smanji emisija plinova koji uzrokuju globalno zagrijavanje.

       Zagovaraoci zaštite okoline optužili su SAD da još jednom pokušava potkopati međunarodna nastojanja borbe protiv klimatskih promjena, ovog puta u području vazduhoplovstva, koje ima znatne emisije štetnih plinova.

         Rezolucija ICAO zahtijeva od država da ne primjenjuju poreze na emisije štetnih plinova jednostrano prije nego se to pitanje ponovo razmotri na sledećem zasijedanju te organizacije. Ipak, njom je po prvi put priznato da nametanje tog poreza lokalnim avio kompanijama nije zabranjeno u regiji u kojoj je to zajednički dogovoreno sa svim zemljama članicama.





Posjeta : 1309