0
Energetski događaj godine
Svi sistemi u jednoj mreži!

       Sjutra, u nedjelju, 10. oktobra, ponovo će se u jednu mrežu spojiti do sada razdvojeni elektroenergetski sistemi jugoistočnog i kontinentalnog dijela Evrope, a operativno će se taj tehnički zahtjevan posao voditi iz Nacionalnog dispečerskog centra Hrvatske elektroprivrede (HEP) u Zagrebu.

       Najosjetljiviji dio posla, postupno puštanje u rad pet 400 kilovoltnih dalekovoda (u Ukrajini, Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori i BiH) koji će povezati do sada odvojene mreže, započeće u 9,10 sati, a ne bude li neočekivanih problema taj bi dio posla trebao biti gotov za nekoliko sati, do 12, ili 13 sati.

       Rekonekcija će označiti ponovnu uspostavu jedinstvene evropske elektroenergetske mreže koja je razdvojena prije 13 godina.Rekonekcijom, koju stručnjaci smatraju energetskim događajem godine, stvoriće se jedan od od najvećih sinhronih sistema u svijetu (za oko 400 miliona ljudi), proširiće se mogućnosti trgovanja električnom energijom, i omogućiti uključivanje zemalja jugoistočne Evrope u tržište EU.




Posjeta : 1362