2
Bogati i moćni Kinezi ne služe zatvorske kazne
U zatvor idu - dvojnici!

    Bogati i moćni Kinezi unajmljuju dvojnike da služe zatvorske kazne umjesto njih, a čak i da nad dvojnikom bude izvršena smrtna kazna umjesto nad stvarnim zločincem!

Kinezi su ovoj pojavi dali naziv "ding zui", što u prevodu znači "rezervni zločinac". Dvojnici za odgovarajući iznos preuzimaju mesto pravog zločinca.
Takva praksa je dio kineske kulture već vijekovima, a nedavno su ove informacije procurile i na Internetu.
Poznat je slučaj direktora bolnice koji je izazvao saobraćajnu nesreću sa smrtnim posljedicama, a onda unajmio oca jednog od zapošljenih u svojoj bolnici kao dvojnika koji će u zatvoru boraviti umjesto njega.
Slučaj Hu Bina, bogatog mladića koji je ubio pješaka dok se trkao ulicama, izazvao je buru u javnosti. Objavljena je fotografija mladića i njegovih prijatelja kako puše i smiju se dok čekaju policiju. To je razbjesnilo javnost koja je optužila Hua da je na sudu umjesto njega na tri godine zatvora osuđen - njegov dvojnik. Međutim, nikada nije dokazano da je Hu Bin unajmio dvojnika.
Pojedini mediji navode i da je Gu Kailai, koja je nedavno osuđena za ubistvo, takođe unajmila dvojnicu. Gu je osuđena na smrt, ali je izvršenje kazne odloženo.




Posjeta : 1140