1
Saudijska Arabija
Planiraju grad - samo za žene!

    RIJAD - Saudijska Arabija planira da sagradi grad samo za žene u kojem bi trebalo da se "izmire" strogi šerijatski zakon, koji je na snazi u ovoj zemlji i ambicija žena posvećenih karijeri.

Trenutno se radi na izradi projekta, čija bi realizacija trebalo da počne sljedeće godine, a koji bi, kako se vlasti nadaju, trebalo da obezbijedi ženama aktivniju ulogu u razvoju zemlje, piše "Dejli mejl".
Opština u istočnom gradu Hafuf privućiće, kako se očekuje, oko 100 miliona eura investicija i obezbijediti 5.000 radnih mjesta u tekstilnoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.
Iako šerijatski zakon u Saudijskoj Arabiji ne zabranjuje ženama da rade, podaci pokazuju da je zapošljeno samo 15 odsto ženske populacije.
Prošlog septembra kralj Abdulah je najavio da će žene moći da glasaju i da se kandiduju na lokalnim izborima 2015. godine.
Saudijska Arabija je i dalje jedina zemlja na svijetu u kojoj je ženama zabranjeno da voze, a Međunarodni olimpijski komitet je jedva ubijedio ovu državu da omogući sportistkinjama da učestvuju u Olimpijskim igrama.




Posjeta : 1116