1
U susret parlamentarnim izborima u Ukrajini
Na listama stranaka - zvijezde i sportisti!

    U Ukrajini će se na parlamentarnim izborima krajem oktobra na stranačkim listama pojaviti poznati sportisti i zvijezde, a najpoznatije ime među njima je proslavljeni fudbaler Andrej Ševčenko.

Na izborima zakazanim za 28. oktobar, skoro sve vodeće ukrajinske stranke računaju na zvezde iz sveta sporta i zabave, a najveće iznenađenje je Ševčenko, koji se našao na listi stranke "Ukrajina – napred", odmah iza predsjednice stranke Natalije Korolevske.
Poslije okončanja sportske karijere, 35. godišnji Ševčenko, kako je istakao, želi da služi svojoj zemlji iskustvom koje je stekao u Evropi, prenosi "Dojče vele".
Bivši fudbaler italijanskog Milana i engleskog Čelsija najviše će se angažovati u sportu i socijalnoj oblasti.
Šampion svijeta u boksu Vitalij Kličko (41) predvodiće opozicionu stranku "Ukrajinske demokratske alijanse za reforme" (UDAR) na predstojećim parlamentarnim izborima.
Kličko čak važi za glavnog kandidata na izborima ispred opozicione stranke koju je osnovao.
On je najavio vladajućoj "Partiji regiona" predsjednika Viktora Janukoviča "tešku, ali fer" izbornu borbu.
Poznavaoci prilika u Ukrajini smatraju da su poznate ličnosti na stranačkim listama, najčešće, samo statisti u izbornoj borbi, a da je primjer Klička izuzetak.
- On sam vodi jednu stranku i pokušava da poveže ulogu sportiste i političara - navodi ukrajinski stručnjak za politiku Oleksij Haran.
Za razliku od njega, Ševčenko, uprkos tome što je visoko rangiran na izbornoj listi, ima sporednu ulogu.
Ševčenku bi možda moglo da pođe za rukom da mobiliše ljude i dobije podršku onih birača koji se još nisu konačno odlučili za koga će da glasaju, smatraju ukrajinski analitičari.
Na prethodnim izborima 2007. tadašnja vladajuća stranka "Naša Ukrajina" predsjednika Viktora Juščenka vodila je uspješnu izbornu borbu uz pomoć pjevačice Ruslane, pobjednice Eurosonga 2004. godine.
Ovog puta, stranke nekadašnje "narandžaste revolucije" ne računaju na zvezde.
To važi za savez - "Ujedinjena opozicija", kome pripadaju stranka "Otadžbina" uhapšene bivše premijerke Julije Timošenko, zatim stranka bivšeg šefa diplomatije Arsenija Jazenjuka - "Front promena", kao i veći broj manjih stranaka.
Za razliku od njih, vladajuća "Partija regiona" računa u izbornoj borbi na veoma poznatu pop pevačicu Taisiu Povalij.
Ona je zauzela drugo mjesto na stranačkoj listi čime, kako prenosi "Dojče vele", ta partija igra na kartu klasičnog klišea izborne borbe, po kome među prvih pet na listi obavezno mora da bude jedna žena.
Ankete koje su sprovođene proteklih godina u Ukrajini, uvijek iznova potvrđuju da su ljudi sve nezadovoljniji političarima i pri tom raste i nezainteresovanost za politiku, navodi "Dojče vele".
Tako je u martu skoro svaki četvrti Ukrajinac rekao da neće izaći na predstojeće parlamentarne izbore.




Posjeta : 1112