0
Italijanski proizvođači tekstila i odjeće razvijaju tržišta u zemljama koje su sve bogatije
Modne filijale do Kineskog zida!

       Premještanje proizvodnje u zemlje bivšeg istočnog bloka može pomoći proširenoj Evropskoj uniji da se suoči s prijetnjom koja modnoj industriji stiže iz Kine, izjavio je čelnik snažnog italijanskog udruženja italijanske modne industrije Camera Nazionale della Moda, Mario Boselli.
      

       Mislim da je to definitivno ispravan način da se nosimo s gubitkom konkurentnosti iz dva razloga. Prvo zbog proizvodnje. Neki se proizvodi više ne mogu ekonomično proizvoditi u EU, osim možda u Portugalu. Proizvodnja u istočnoj Evropi pruža EU priliku da proizvodi pod povoljnijim uslovima. Takođe, ta su tržišta zanimljiva zbog mogućnosti rasta", kazao je.

       Italijanski proizvođači tekstila i odjeće nastoje razviti tržišta u zemljama koje postaju sve bogatije, gdje je stopa rasta bruto domaćeg proizvoda viša od tri posto, a te zemlje uključuju većinu Azije, Rusiju i centralnu i istočnu Europu.

       Boselli, ujedno i čelnik tekstilnog koncerna, nedavno je otvorio fabriku u Slovačkoj. Istovremeno, istaknuo je potrebu za ciljani premještaj fabrika koje bi trebale biti geografski blizu centra poslovanja kako bi se održala kontrola. Upravo zato on smatra da modne kuće neće rado ulaziti u zajedničke poduhvate u Kini. "Na prvom mjestu, učite ih posao, što bi se dugoročno moglo pokazati negativnim. A drugo, Kina je vrlo daleko i nije moguće sprovoditi kontrolu".

       Ulazak kineskih proizvođača na italijansko tržište mode već se događa. "Nekoliko modnih kuća ostvaruje time profite, uglavnom onih koje proizvode luksuznu robu s vrlo snažnim brandom, ali tekstilni proizvođači, od malih, srednjih pa čak i velikih, bilježe gubitke, neki od njih fatalne", ocijenio je.

       Milano i dalje ostaje modni poslovni svjetski centar, s lanjskim neto izvozom od 15,8 milijardi eura, svega 2,5 milijardi eura manje od pariške modne industrije.






Posjeta : 1393