2
Prema MMF, u poslednjih 5 godina
Društvo bilježi najbolje !

       Svjetsko druÅ¡tvo je u najboljoj situaciji u poslednjih pet godina, iako amerièki proraèunski manjak i usporeni evropski rast predstavljaju probleme, ocijenio je èelnik Meðunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodrigo Rato.
       Rato je takoðe pozvao Europsku uniju, SAD i Japan da olakÅ¡aju pristup svojim tržiÅ¡tima i poveæaju izdvajanja za finansiranje razvoja.


       "Svjetsko druÅ¡tvo bilježi najbolje trenutke u zadnjih pet godina, ali su problem amerièki proraèunski i trgovinski manjak te niska stopa rasta u EU, a rizik predstavljaju oscilacije energetskih cijena", kazao je Rato u intervjuu za Å¡panski dnevni list El Pais.

       Ranije, Rato je izjavio da neravnoteže u SAD-u, Japanu i Evropi predstavljaju najveæu srednjoroènu prijetnju po svjetsko druÅ¡tvo.

       On je signalizirao da æe ta finansijska institucija, dosad najpoznatija po pokuÅ¡ajima da održi zemlje u razvoju na dobrom putu, takoðe preuzeti znaèajniju ulogu u ukazivanju na politike u bogatim zemljama svijeta ako one predstavljaju rizike po globalno druÅ¡tvo. "SAD, EU i Japan imaju veliku odgovornost za uvoðenje reda u svojim dvoriÅ¡tima, proÅ¡irujuæi pristup svojim tržiÅ¡tima i poveæavanjem pomoæi za razvoj", kazao je.





Posjeta : 1457