2
SAD najavljuju žalbu WTO protiv EU
Tržište jedinstveno - carine posebno!

       SAD najavile su juče da će podignuti tužbu pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) protiv Evropske unije (EU), požalivši se da je nepostojanje jedinstvenih carinskih pravila i procedura između 25 njenih članica barijera američkom izvozu.

       Taj neočekivani potez ima za cilj da poveća pritisak na EU da uskladi svoju carinsku regulativu i stvori nove pravne mehanizme koji će omogućiti stranim kompanijama da se žale na nepovoljne sudske odluke direktno na sudovima s ovlasćenjima širom EU.

         "Naši izvoznici danas su suočeni s jedinstvenim tržištem bez zajedničkih carinskih praksi", izjavio je američki trgovački predstavnik Robert Zoelick, koji je zatražio od EU da riješi to pitanje kroz konsultacije. Američki izvoz u 25 zemalja EU prošle godine je dosegnuo vrijednost od 155,2 milijarde dolara.

       "Žalimo zbog američkog poteza da to pitanje iznese pred WTO umjesto da koristi bilateralno EU-SAD zajedničko vijeće za carine, koje bi predstavljalo bolji forum za rješavanje tih pitanja", rekla je predstavnica povjerenika za trgovinu, Arancha Gonzales.

       Do najnovijeg nesporazuma dolazi uoči posjeta evropskog povjerenika za trgovinu Pascala Lamyja iduće nedelje Washingtonu i u Bruxellesu će se sigurno ocijeniti da je politički motivisan uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru.





Posjeta : 1277