2
Pred podizanje kamatnih stopa FED
Dolar ojaĆØao!

       Dolar je danas na svjetskim tržiÅ”tima ostvario dobitke prema znaĆØajnijim svjetskim valutama kako trgovci iÅ”ĆØekuju odluku o poveƦanju kamatnih stopa na sjutraÅ”njem sastanku ameriĆØke centralne banke Fed, ali i nove naznake njenih buduƦih poteza.
       U takvim okolnostima dolar je ojaĆØao nekih 0,3 posto prema euru, koji trenutno stoji 1,2157 dolara. Blago je ojaĆØao i prema jenu, dosegnuvÅ”i 109,76 jena


       TržiÅ”te uveliko oĆØekuje da Ʀe Fed podiƦi kamatne stope za ĆØetvrtinu postotnog boda na svom sjutraÅ”njem sastanku, nakon njihova podizanja u lipnju i kolovozu. Time bi ona dosegnula 1,75 posto naspram dva posto u eurozoni.

       ZnaĆØajnije za tržiÅ”te je ono Å”to Ʀe kazati Fed u svom popratnom saopÅ”tenju, radi dobijanja signala za izglede za buduƦi rast kamatnih stopa. Njihovo dalje poveƦanje u ovoj godini uveliko se oĆØekivalo dok nisu objavljeni najnoviji podaci koji su bacili sumnju na snagu druÅ”tva, i sada je sve viÅ”e onih koji procjenjuju da bi Fed mogao uzeti predah nakon ovonedeljnog zaoÅ”travanja monetarne politike.

       "Važan je ton saopÅ”tenja koje Ʀe objaviti Fed", kazao je valutni strateg HBOS-a, Steve Pearson. "GlediÅ”ta da ameriĆØkom druÅ”tvu ide dobro te da Ʀe ameriĆØka centralna banka podizati kamatne stope ove godine sprjeĆØavali su slabljenje dolara".

       Ako u svom saopÅ”tenju Fed ukaže na buduƦi rast kamatnih stopa, dolar bi mogao dodatno ojaĆØati. Dobici prema jenu, pak, mogli bi biti limitirani pred sastanak G7 iduƦi mjesec, zbog oĆØekivanja da Ʀe vodeƦe zemlje industrijalizovanog svijeta obnoviti pokuÅ”aje uvjeravanja Azije, a posebno Kine, da prihvate snaženje valuta.

       Jedan od razloga koji bi mogao naÅ”tetiti jenu pred sastanak G7 je rast cijena sirove nafte na svjetskom tržiÅ”tu, trenutno oko 46 dolara za barel na ameriĆØkom tržiÅ”tu, zbog velike zavisnosti Japana od uvoza nafte. Visoke cijene podstiĆØu zabrinutosti oko uticaja koji Ʀe one imati na rast i inflaciju. Jen je danas ojaĆØao nekih pola posto prema euru, koji trenutno stoji 133,42 jena.





Posjeta : 1480