2
Film “Neka ostane među nama” frijumfovao na gestivalu u Puli
Grliću - sedam "Zlatnih arena"!

    Film “Neka ostane među nama” Rajka Grlića osvojio je sedam Zlatnih arena na juče završenom filmskom festivalu u Puli, među kojima nagrade u kategorijama za najbolji film i režiju. Za isti film Ksenija Marinković nagrađena je kao najbolja sporedna glumica, Srđan Krupjel za montažu tona, Ivo Hušnjak za scenografiju, Alfi Kabiljo i Alan Bjelinski za muziku, te Slobodan Trninić za kameru.

Žiri u sastavu Bogdan Žižić, Špiro Guberina, Suzana Nikolić, Krešimir Mikić i Dado Valentić dodijelio je po tri Zlatne arene filmovima “Show Must Go On” Nevija Marasovića i “72 dana” Danila Šerbedžije; Marasović je osvojio nagrade za najboljeg scenaristu i debitanta, a njegovi saradnici Tomislav Vujinović i Aleksander Faraguna za specijalne efekte, dok je Šerbedžijin film slavio u kategorijama najboljeg glavnog glumca (Rade Šerbedžija), sporednog glumca (Bogdan Diklić) i maske (Snježana Gorup).
Marija Škaričić osvojila je nagradu za najbolju žensku glavnu ulogu, za film “Majka asfalta”, a film “Šuma summarum” Ivana Gorana Viteza donio je nagrade Zorani Meić za kostimografiju i Mati Ilijiću za montažu.
Od mnogobrojnih popratnih nagrada treba spomenuti da je nagrada žirija filmskih kritičara Oktavijan pripala filmu “Show Must Go On”, da je u kategoriji manjinskih koprodukcija nagrađen film “Na putu” Jasmile Žbanić, a da je najboljim stranim filmom proglašen “Pisac iz sjene” Romana Polanskog. Grlićev film trijumfovao je u godini hrvatskog filma koja nije ponudila neke značajne iskorake. Ali osim što jer bila relativno ujednačena u svojoj solidnoj osrednjosti, ponudila je bitne stilsko-sadržajne pomake, i to kroz radove debitanata.





Posjeta : 1668