1
Trichet protiv smanjenja limita na proračunate manjkove u euro zoni
Euro bez popusta!

       Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet protiv je popuštanja limita na proračunske manjkove u eurozoni, dizajniranog kako bi se održalo povjerenje u jedinstvenu evropsku valutu.
       Trichet je kazao da se centralni bankari protive promjeni regulativa koje prisiljavaju vlade članice eurozone da održavaju proračunske manjkove ispod tri odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) te postavljaju rok od godinu dana za sređivanje javnih finansija kada manjak premašuje postavljeni limit.


       Čelnici država članica eurozone trebali bi "koristiti mogućnosti poboljšanja implementacije ali ne i promjenu regulative". Trichet se bori s političkim čelnicima poput njemačkog kancelara Gerharda Schredera u pokušaju da obnove povjerenje u 8.500 milijardi eura vrijedan društveni proizvod eurozone, nakon što je najslabija stopa društvenog rasta u protekloj deceniji uzrokovala u šest država, među kojima i u Njemačkoj i Francuskoj, premašivanje limita proračunskog manjka.

       Sukob između centralnih bankara i vlada test je za gotovo šest godina stari euro, valutu s kojom se Evropa namjeravala pretvoriti u svjetsku velesilu koja bi mogla konkurisati SAD-u. Umjesto toga, evropsko društvo zaostajalo je za američkim 10 puta u proteklih 11 godina, a Evropska komisija predviđa da će zaostajati i u 2004. s rastom od otprilike dva posto, prema američkih 4,2 posto.

       Usporavanje evropskog društvenog rasta u 2003. na svega 0,4 posto podstaknulo je rezanja poreskih opterećenja kako bi se podstaknule investicije i potrošnja, a vlade su bile prisiljene i više trošiti na nezaposlene. Rezultat toga su veći proračunski manjkovi, pri čemu je polovina od ukupnog broja članica eurozone, uključujući Njemačku, velikog zagovaraoca proračunskih pravila, prekršila limit od tri posto BDP-a.

       U pokušaju spašavanja onog što je preostalo, Komisija je predložila proširivanje liste "izvanrednih okolnosti" koje opravdavaju prekomjerne manjkove te produženje perioda za konsolidaciju javnih finansija.





Posjeta : 1255