1
Prije i poslije jela treba ruke prati...
Svjetski dan čistih ruku!

    Svjetski dan čistih ruku, 15. oktobar, obilježava se širom svijeta sa ciljem da se propagira kultura pranja ruku sapunom, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou, jer iako ljudi peru ruke, malo ih pere u kritičnim momentima - poslije upotrebe toaleta, prije i poslije negovanja bebe, prije pripremanja hrane.


Pranje ruku sapunom je jedna od najefikasnijih i najisplativijih mjera prevencije dijareje i upale pluća, bolesti koje su najodgovornije za umiranje djece do godinu dana - svake godine 3,5 milona djece u svijetu ne dožive svoj prvi rođendan zbog dijareje i pneumonije.
Pranje ruku sapunom je spasonosna mjera koja je i tehnološki i finanasijski dostižna svim zemljama i svim zajednicama, a pojedinačno je najisplativija zdravstvena intervencija.
Pranje ruku sapunom redukuje bolesti među kojima su dijareja, akutne respiratorne infekcije, stomačne infekcije i infekcije kože i očiju, a higijenske intervencije koje uključuju i edukaciju i promociju pranja ruku mogu da dovedu do smanjenja nastanka više od 45 odsto slučajeva bolesti praćenih dijarejom.
Prema istraživanju zdravstvenog stanja stanovništva Srbije, 73 odsto odraslog stanovništva i 75 odsto djece i omladine od 9 do 19 godina redovno pere ruke.





Posjeta : 1285