3
Na Kakarickoj gori svečano otvorena JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci
Savladaćemo drogu, bez dileme!

    - Država je donijela odluku koju sam sa zadovoljstvom podržao da, imajući u vidu značaj potrebe prevencije i tretmana onih koji zavise od psiho-aktivnih supstanci, predsjednik države koordinira aktivnosti u ovoj, za zdravlje stanovništva, posebno mladih, vrlo značajnoj oblasti. Izvjesno je da će to značiti angažman predsjednika države u državnim organima, u civilnom sektoru, uz očekivanu podršku medija i nesumnjivo podršku društva u cjelini. Vjerujući da je to najbolji odnos države prema ozbiljnosti, značaju i vrijednosti ovog problema, koji se uz sve opasnosti mora savladati, želim da iskažem uvjerenje da je Crna Gora u cjelini sposobna da savlada ovaj problem i da pokaže da je droga zlo od kojeg treba bježati, a da je život ono što je daleko od droge - ukazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na današnjem svečanom otvaranju JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, koju su na Kakarickoj gori otvorili ministar zdravlja dr Miodrag Radunović i gradonačelnik Podgorice dr Miomir Mugoša.

- Borba protiv narkomanije nesumnjivo predstavlja potrebu društva u cjelini. Ona je obaveza države, civilnog sektora, medija, obaveza društva u cjelini. Realizovali smo je kroz dva sistema – jedan je preventivni, a drugi je ovaj koji u ovoj javnoj ustanovi dobija karakter tretmana resocijalizacije i rehabilitacije korisnika psiho-aktivnih supstanci. Preventivno je realizovan kroz kancelarije za prevenciju koje su konstituisane u gotovo svim našim opštinama - istakao je Vujanović i dodao:
- Istraživanje u nikšićkim školama pokazuje da korišćenje psiho-aktivnih supstanci na prostoru Nikšića, a vjerujem da je tako i u Crnoj Gori, predstavlja po svom obimu nivo koji je u regionu na samom dnu ljestvice opasnosti, ali nesumnjivo je po svom obimu takav da društvo u cjelini mora da se angažuje. Raduje me da smo dobili ustanovuovakvog tipa, ustanovu koja služi smještaju, rehabilitaciji i resocijalizaciji i ustanovu koja će očigledno biti na najvećem ukupnom nivou. I po nivou smještaja i radnog i medicinskog i potpunog angažmana korisnika, sa metodama tretmana koji su na vrhu skale međunarodnih standarda i uz učešće eksperata koji garantuju uspjeh tretmana.
- Danas imamo veliko zadovoljstvo da, poslije nekoliko godina ozbiljnih priprema, budemo u situaciji i da realizujemo značajan projekat koji je započela Vlada Crne Gore 2003., kada je donijela Akcioni plan da se organizovano suprotstavimo i spriječimo tu veliku pošast današnjice, a to je konzumiranje opojnih sredstava. Na temelju tog dokumenta, glavni grad je uradio strateški plan i za grad i učinio mnogo da tu ideju, taj projekat promoviše svuda po Crnoj Gori. Konačno, danas smo u prilici da otvorimo ovaj centar, na sedam kilometara od Podgorice, na prostoru komplekksa koji se po potrebi može širiti, na površini od jednog hektara, gdje smo napravili 2500 kvadrata zatvorenog dijela objekta. Projekat je koštao oko 2,5 miliona eura. Realizovan je zajedničkim sredstvima glavnog grada, Vlade Crne Gore i značajnim donacijama. Objekat je urađen po svim standardima i po najboljim iskustvima evropskih i zemalja u okruženju - naglasio je gradonačelnik Podgorice, dr Miomir Mugoša.
- Sa nama su predstavnici Ruske Federacije, Italije, Srbije, BiH i Hrvatske, sa kojima smo sarađivali da bismo došli do najboljih rješenja i da bi naša Kancelarija za borbu protiv narkomanije konačno prerasla u instituciju, u saradnji sa resornim sekretarijatom - podsjetio je dr Mugoša i dodao:
- Odmah poslije donošenja Akcionog plana, 2004. organizovali smo treću Balkansku konferenciju uspješno i tu je danas rezultat koji će pomoći nažalost velikom broju mladih da se ovdje rehabilituju, resocijalizuju i da budu korisni članovi društva i da se na ovaj način, jednom snažnom institucijom suprotstavimo se – umreženi u Evropu – ovom zajedničkom problemu, koji nije medicinski. On je socio-medicinski, značajan društveni problem.
- Ustanova je danas u pripremnom radu za pun kapacite, koji će uslijediti za 15 – 20 dana. Kvalitetne i standardizovane evropske usluge za ovu oblast socio-medicinskog problema pružaćemo po cijeni koja će biti prihvatljiva za pacijente i njihove porodice. Institucija je već na mapi evropskih - zaključio je Mugoša i zahvalio arhitekti Batu Raduloviću iz Danilovgrada koji je donirao projekat za ustanovu i preduzeću "Vagres" koje je izgradnjom ove JU "položilo veliki ispit".










B.Č.

Posjeta : 2118