1
Književni top-naslovi u svijetu
Čitaoce svih zemalja - ujedinio Harry Potter!

    Ima li u svijetu sveopšte globalizacije – što seže od privredne snage multinacionalnih korporacija i političkoga diktata najmoćnijih država do uniformisanih oblika zabave i marketingom nametnutih kulturnih kriterija – ikakvih izgleda da se u određenoj kulturi iskristalizira specifičan književni ukus? Teško da ima, glasio bi lak odgovor!


Amazonovih top 10

Najnovija potvrda tome stiže iz uobičajenih godišnjih rezimea o prodaji knjiga koji se ovih dana objavljuju u nas i u svijetu. Najveći svjetski internetski snabdjevač knjigama Amazon sastavio je popise 10 lani najprodavanijih knjiga u pet velikih zemalja: Velikoj Britaniji, SAD, Francuskoj, Njemačkoj i Japanu.
Rezultati malo koga mogu iznenaditi: u četiri prve zemlje na prvom je mjestu najtraženijih knjiga “Harry Potter i Darovi smrti”, sedmi nastavak već godinama neizbježnog serijala Joanne K. Rowling o malom čarobnjaku koji je, očito, ujedinio čitalački svijet. U Japanu nije prvi, ali je takođe vrlo visoko plasiran: na treće mjesto! Tamo su ga pretekla dva priručnika o zdravlju i ljepoti.
I, eto još jedne tipične, globalne pojave! Kuharice svih vrsta (osobito ako su iz pera poznatih ličnosti kulture, estrade, sporta ili politike), priručnici za samopomoć te za profesionalno ili osobno usavršavanje, nalaze se među 10 najtraženijih naslova posvuda. Izuzev nepobjedivoga Pottera, ta je literatura daleko iza sebe ostavila sve beletrističke naslove: lijepa književnost ustuknula je pred navalom knjiga što nude navodno brza i laka rješenja svakidašnjih životnih problema.
U Velikoj Britaniji tako, za Harryjem Potterom, slijede kulinarski priručnici Nigelle Lawson i notornoga Jamieja Olivera. Među prvih 10 samo su tri beletristička naslova: prvi Potter, te na osmom mjestu nagradom Orange ovjenčani roman “Hall of a Yellow Sun” nigerijske književnice Chimamande Ngozi Adichie, a na desetom mjestu “A Thousand Splendid Suns” američkog pisca afganistanskog porijekla Khaleda Hosseinija.
Američku listu najtraženijih 10, osim Pottera i Hosseinijevog romana, ispunjavaju sami priručnici. Najviše se kupovala “Tajna” Rhonde Byrne, visoko smještena i na top-listama u Njemačkoj, Japanu. Tu su i “Eat, Pray, Love” Elizabeth Gilbert (o ženi u potrazi za smislom po Italiji, Indoneziji, Indiji), “Deceptively Delicious” Jessice Seinfeld (o jednostavnim načinama da djecu natjerate na zdravu prehranu), “Now Discover Your Strenghts” Marcusa Buckinghama (o razvijanju vlastitih talenata i talenata ljudi kojima upravljate)...
Ipak ima razlika

Razlikuju li se po književnim sklonostima od svekolika svijeta barem Francuzi, poznati po ustrajnosti u odbrani svoga nacionalnog i kulturnog identiteta od nezaustavljive amerikanizacije? Donekle! I oni su pokleknuli pred britanskim najuspješnijim književnim izvoznim proizvodom Harryjem Potterom. I kod njih je na drugom mjestu priručnik: “I do not Know how to Lose Weight” dr. Pierrea Dukana. Ali, ipak, na njihovoj je listi najomiljenijih čak sedam beletrističkih knjiga (i to šest francuskih autora!), a na sedmo mjesto probila se biografija Simone Veil, književnice, filozofkinje, zatočenice u Auschwitzu i prve predsjednice Europskog parlamenta.
Njemački književni ukus takođe pokazuje neke specifičnosti. I tamo top-ten čine “br. 1” Harry Potter, “Tajna” Rhonde Byrne, a na deseto mjesto probio se Khaled Hosseini, ovdje s romanom “The Kite Runner”. No njemačku listu karakterišu dvije putopisne knjige glumca i komičara Hapea Kerkelinga i Angela Collagrossija o hodočašću u Santiago de Compostelu i o putovanju Norveškom. Najbizarnije je ipak da je na osmom mjestu njemačke top-liste – zbirka zakona o građanskom pravu!?
Japanci pak dijele planetarni ukus (Potter na trećem, “Tajna” na devetom mjestu), ali po ostalim top-naslovima pokazuju najveće književno rodooljublje: najprodavanije su knjige japanskih autora, a i Michelinov vodič po tokijskim restoranima na četvrtom je mjestu.





Posjeta : 1579